Nebezpečné snění

recenze

Snílek Neznámý (2018) 5 z 5 / Kikina182
Snílek Neznámý

Lazlo Neznámý je sirotek, kterého vychovali mniši. Jen díky náhodě se Lazlo nestal sám mnichem, ale pracuje jako knihovník ve velké knihovně. Není to zrovna významné povolání, ale Lazlo je naprosto spokojený. Především proto, že má přístup k mnoha knihám a díky tomu se dozvídá stále víc a víc o městě Pláč, o kterém sní už od dětství. Dlouho to vypadá, že pátrání po střípcích v knihách je to nejbližší, jak se ke městu dostat, ale nakonec se na Lazla přeci jen usměje štěstí. Přijíždí totiž skupina legendárních válečníků, kteří hledají někoho, kdo by jim pomohl vyřešit problém, který sužuje obyvatele Pláče.

Snílek neznámý je kniha, která je světově velmi oblíbená. Už dávno předtím, než vyšla kniha v českém překladu jsem na ni četla neskutečně pozitivní recenze. Takže když jsem se dozvěděla, že se ji nakladatelství CooBoo chystá vydat, byla jsem doopravdy nadšená. Musela jsem zjistit, jestli je tato kniha opravdu tak úžasná, jak všichni tvrdili.

Podle anotace by se mohlo zdát, že je celý příběh jen a pouze o Lazlovi, což není. Jedná se o příběh, který jednu postavu naprosto převyšuje. Právě proto je nejspíš napsán v er formě. Příběh je díky tomu flexibilní a vypráví i události z míst, kde se Lazlo v tu chvíli nevyskytuje. V tomhle případě bych řekla, že pohled třetí osoby je nejlepší.

Jinak můžu říct, že Laini Taylor má doopravdy talent na vyprávění příběhů. Snílek Neznámý je docela dost popisová kniha, i když ani o dialogy v něm není nouze. Ve většině případu by mě spousta popisů nudila nebo odradila, ale je hrstka autorů, kteří dokážou i dlouhé popisy udělat zajímavé a mezi ně patří i Laini Taylor. Neměla jsem nejmenší problém se do knihy začíst a vůbec jsem se u ní nenudila.

Přiznám se, že jsem od příběhu čekala něco úplně jiného. Ne lepšího, jen rozdílného. Ale vůbec mi nevadí, jak to nakonec dopadlo. Příběh je doopravdy nádherný a neskutečně originální. I když o tu originalitu jsem se z počátku trochu bála, když jsem si v anotaci přečetla větu: Sen si vybírá snílka, nikdy naopak. Trochu mi to připomnělo Harryho Pottera. Teď spíš jen přemýšlím, jakou má tato věta vůbec souvislost s knihou, protože žádné spojení nevidím.

Každopádně bych řekla, že to dopadlo opravdu dobře. Když se tak ohlédnu zpět, tak nějaká akce vlastně byla až na posledních desítkách stran, ale vůbec mi to nevadilo. Navíc věřím, že tu akčnější část mi vynahradí druhý díl. Autorka totiž knihu rozhodně nemohla zakončit lépe. Ukončila ji totiž v tom nejnapínavějším okamžiku, což mě jako čtenáře sice neuvěřitelně irituje, ale od Laini Taylor to byl opravdu chytrý tah. Teď budu nedočkavě vyhlížet druhý díl.

Tentokrát mohu tedy říct, že žádné recenze nelhaly. Snílek Neznámý je úžasná kniha, která podle mě nemá chybu, ať už stylisticky nebo dějově. A to jsem o tom opravdu přemýšlela, ale na žádný nedostatek jsem jednoduše nepřišla. Pokud vás tedy zaujalo téma knihy, tak vám ji můžu rozhodně doporučit. V téhle knize je totiž pro každého něco. Je tu dobrodružství, záhada, tajemství, magie a samozřejmě i láska a nebezpečí. Téhle knize jednoduše nic nechybí.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Albatrosmedia.


Snílek Neznámý Snílek Neznámý Laini Taylor

Sen si vybírá snílka, nikdy naopak. Sirotek a knihovník Lazlo se celý život bál, že si ho vybere nějaký obyčejný sen. Už odmala je navíc posedlý mytickým ztraceným městem Pláč. Ale na to, aby ho vyrazil hledat přes půl světa, je p... více


Komentáře (0)

Přidat komentář