Naslouchač

recenze

Naslouchač (2016) 5 z 5 / swaczynova.m
Naslouchač

Když jsem naposledy procházela jedno z ostravských knihkupectví, zrovna jsem tou dobou prodělávala menší čtecí krizi. Nic moc mě číst nebavilo a o to horší bylo vybírat novou knihu. Ovšem pak mě pohledem jedna kniha upoutala – a jak už hádáte, byla to právě obálka Naslouchače, která mi přišla do zorného pole. Zprvu jsem se zarazila a div knihu neodložila zpět do police, když jsem si všimla, že je od české autorky (nemohu si pomoct, ale k českým autorům mám nevysvětlitelnou averzi, čest výjimkám). Ale naštěstí jsem si řekla, že tomu dám šanci. A nelituji toho.
Tuto knihu bych doporučila všem, kteří mají rádi rychle odsýpající příběh s velkým množstvím akce, ale zároveň tajemna. Velmi mě překvapilo, že se příběh odehrává na Zemi. Neznamená to, že ztrácí na originalitě. Naopak, historie světa, který je tak bolestně rozdělen na otroky a jejich otrokáře, mě zaujal hned na prvních stránkách. Styl vyprávění je poutavý a hlavní hrdinka Ilan je sympatická. Není to ale jen ona, kdo dělá příběh tak zajímavým. Vedlejších postav je poměrně dost, ale nemůže se stát, že byste se v nich ztráceli (jako například ve Hře o trůny). Každá z nich je totiž tak specifická, že si je stejně rychle zapamatujete.
Ať hledám, jak hledám, žádnou negativní kritiku prostě nenacházím. Inspirována slovy jiných recenzentů pouze dodávám – tahle česká fantasy se hravě vyrovnává zahraniční tvorbě tohoto žánru.

Komentáře (0)

Přidat komentář