Na králův příkaz

recenze

Na králův příkaz (2023) 4 z 5 / Bobina74
Na králův příkaz

V rodině Lucemburků to zase trochu vře, a jelikož Ondřej z Rohatce vladaři cosi dluží, bude se muset NA KRÁLŮV PŘÍKAZ chopit zbraně a přestat levitovat na hrádku Jenčov se svojí sličnou italskou manželkou. Pokud je libo historický román, který vás dobře pobaví a trochu dějepisně vzdělá, pak se směle vrhněte do dalšího dobrodružství sympatického Ondřeje.
Román Na králův příkaz je třetím dílem ze série Ondřej z Rohatce a i když autor hned na začátku uvede čtenáře do obrazu a zlehka nastíní události z předchozích dílů, byla by věčná škoda přijít o Ondřejův ironický humor, drzost italské dívky Chiary, neohroženost hromotluka Bruna i věrnost psa Markuse. A to jsem ještě nezmínila všechna přátelství, rivalitu, nenávist i zlobu, která se na stránkách českého autora Františka Niedla odehrává.
Příběh je vyprávěn er-formou a jeho středobodem se stává Ondřej z Rohatce a jeho spletitá dobrodružství. Tenhle člověk potíže přivolává magnetickou silou a tak se nelze divit, že neustále někomu leží v žaludku a plány, které se proti němu osnují, přívětivost rozhodně nezahrnují. Stejnou měrou ovšem přitahuje i poctivé lidi, u kterých nachází přátelství i pomoc, kdykoli je potřeba. Společně se vydáte na jeho hrádky Jenčov, Bukovec i Rohatec a také budete cestovat po boku jeho Milosti Jana Lucemburského do bojů a šarvátek.
Autor má nenáročný styl, který v sobě zahrnuje čtivost i čtenářský návyk. Jakmile se totiž do jeho knih jednou ponoříte, budete už navždy chyceni a této pozitivní knižní drogy se nikdy nezbavíte. Dostatek svěžích dialogů střídá s historickými souvislostmi a intenzivně vás hýčká ve svém příběhu, v kterém nechybí napětí, humor ani láska.
Jeho hrdinové jsou inteligentní a dostatečně fikaní sympaťáci, kteří si vědí rady s každou zapeklitou situací, dokáží si dělat šoufky ze svých nepřátel, přátel i sami ze sebe a nechybí jim ani empatie. Pravdou je, že někdy je toho velikášství a bezchybného jednání až přehršle, ale autorovi i Ondřejovi to přesto s klidem sežerete. ;-)
Nedílnou součástí románu Na králův příkaz je specifický autorův humor, který je chvílemi sarkastický, občas dětinský, ale vždy dokáže pobavit a vyhnout se trapnosti. Společně pak s dostatkem dynamických dialogů, krvavých půtek a svižného tempa vyprávění se vám do rukou dostane velmi zajímavé historické čtení, jehož stránky vám budou rychle ubíhat pod rukama. Pokud jste od Františka Niedla ještě nic nečetli, určitě se po jeho knihách poohlédněte, protože tento český autor ví, jak čtenáře nadchnout.


Na králův příkaz Na králův příkaz František Niedl

Ondřejovi z Rohatce se konečně podařilo vyvléci se z osidel, která mu kladl křivoklátský purkrabí Chval z Valdéře, jenž ho chtěl připravit o hrad Jenčov, bohaté naleziště železné rudy, hutě a hamr na výrobu železa. Chval byl vždy ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář