Na Chesilské pláži - příběh lásky a nepochopení

recenze

Na Chesilské pláži (2007) 3 z 5 / _Michelle_
Na Chesilské pláži

"Byli mladí, vzdělaní a oba dosud neposkvrnění o dnešní svatební noci, a žili v době, kdy hovor o sexuálních problémech prostě nebyl možný." Toto úvodní souvětí přesně vystihuje celou knihu, která nabízí dva odlišné úhly pohledu na tutéž věc. Není jí nic menšího, než potřeba fyzické lásky a představa o naplnění manželského svazku z pohledu nezkušené mladé ženy a zdravého mladého muže.
Příběh pojednává o nadějné hudebnici Florence a historií okouzleném Edwardovi. Ona je z bohaté dobře situované rodiny. On pochází z chudých nestandardních poměrů. Navzdory odlišnostem se přec jen dílem náhody potkají, zamilují, a tak jejich kroky vedou k oltáři oxfordského kostala St. Mary. Následně se malým vozem dopraví do hotelu na dorsetském pobřeží, kde je čeká apartmá s balkonem nabízejícím vyhlídku na kanál La Manche a na Chesilskou pláž s nekonečnými oblázky. Zní to jako krásný sen. Pokud se však představy novomanželky a novomanžela o společně tráveném čase zásadně liší, mohou docílit souznění? Musí k lásce a společnému životu muže a ženy nezbytně patřit sex? Lze si život zařídit jinak, než většina společnosti? Odpovědi na tyto (a mnohé další otázky) poskytne soukromí Chesilské pláže. Jisté je jen to, že po návštěvě tohoto místa, už nic nebude jako dřív.


Na Chesilské pláži Na Chesilské pláži Ian McEwan

Příběh svatební noci z počátku 60. let, zasazený na pobřeží Anglie, nabízí zamyšlení nad dobovou podmíněností lidského chování, citů i vztahů. Rezonují tu naděje nadcházejícího svobodomyslného desetiletí i první písně Beatles, pro... více


Komentáře (0)

Přidat komentář