Musím tě zradit

recenze

Musím tě zradit (2022) 5 z 5 / Mojepočteníčko
Musím tě zradit

Ruta Sepetys? Tak…samozřejmě, že ji mám doma kompletní. A jestli se mi víc líbila její předchozí kniha? Já vám nevím, tohle bylo moje poprvý. Jedno z mnoha, který mě na poli literatury ještě čekají.

Děj se odehrává v Rumunsku, v roce 1989. Země je prošpikovaná tajnými agenty, informátory a donašeči. Často chybí elektřina nebo teplá voda. Jídlo je možné získat jen skrze přídělové lístky. Jsme jedna velká rodina, hlásá diktátor Nicolae Ceausescu. A přitom je mu slovo svoboda naprosto cizí. Odloučit, izolovat, postrašit, potrestat. Přesně tímhle posiluje svou moc a sílu.

Cristianovi je 17 let. I on je nakonec vtažen do soukolí tvrdého režimu. A je jen na něm, kterou cestou se rozhodne vydat.

Pro tenhle příběh nemám slov. Vím, že je Rumunsko součástí Evropy. Taky si z hodin zeměpisu pamatuju název hlavního města. Ale o jeho historii jsem neměla ani páru. Pak se nejspíš nelze divit, že mi po dočtení spadla brada a potřebovala jsem se pořádně nadechnout. To znamená jednodenní čtecí pauza.

Ta tísnivá atmosféra je doslova hmatatelná. Máte strach. Pořád se otáčíte přes rameno. Přemýšlíte o tom, co smíte či nesmíte říct. Hladovíte. Snášíte bití a ponižovaní. A nakonec vidíte skutečné fotky člověka, který mohl za všechno, co se v Rumunsku tehdy dělo. Tohle nikdy nepochopím. Jak se jeden člověk může a dokáže nadřadit tisícům ostatních.

Oblíbeným tématem příběhů bývá druhá světová válka. Nejsem výjimkou, čtu válečnou literaturu napříč všema směry – deníky pilotů, životopisy přeživších holocaust, romány. Jenomže pak se mi dostane do rukou příběh jako tento a já najednou vidím, jak velkou mezeru ve znalostech historie mám. Ne, Hitler skutečně nebyl jediný zlo na tomhle světě. Jemu podobných bylo víc. Jen se naštěstí nesešli ve stejný době.

Bylo to čtivý, napínavý a smutný. Sympatický vám určitě budou krátký kapitoly. Hodnotím 5⭐️/5*⭐️ a rozhodně doporučuji!


Musím tě zradit Musím tě zradit Ruta Sepetys

Nikomu nevěř, nic neříkej. Strhující román od autorky bestselleru V šedých tónech. Rumunsko, 1989. Sedmnáctiletý Cristian Florescu sní o tom, že se stane spisovatelem, ale Rumuni nemají svobodu snít. Režim diktátora Nicolaea C... více


Komentáře (0)

Přidat komentář