Monstrózní memoáry aneb Dědečku, vyprávěj

recenze

Monstrózní memoáry (2024) 5 z 5 / cestina_s_linus
Monstrózní memoáry

Monstrózní memoáry jsou prvním dílem z dvoudílné série Memento Monstrum. Autorem je německý spisovatel Jochen Till, píšící knihy pro dětské čtenáře. Monstrózní memoáry nás seznamují s rodinou Drákulových – děda Vlad, babička Selena, dcera Aima a vnoučata Goblinka, Vira a Rhesus. Narozeninové překvapení od Aimi způsobí, že je dědeček Drákula postaven před hotovou věc – musí zajistit, že jeho vnoučata přežijí víkend v jeho společnosti. Za svůj dlouhý život toho vykonal mnoho, ale zvládne udržet na živu tři mladé upírky?

Příběh se odehrává ve dvou rovinách. V té první se nacházíme v přítomnosti, kde se děda Drákula snaží postarat o svá vnoučata. V té druhé se ocitáme ve vzpomínkách samotného hraběte Drákuly. Pojítkem mezi těmito částmi je Drákulovo staré fotoalbum, které náhodně objeví jeho vnučka, když společnými silami staví v knihovně domeček z knih.

I přesto, že obálka může působit malinko děsivě, obsahuje krásné příběhy (a ještě krásnější ilustrace), ze kterých si nejen děti, ale i dospělí mohou vzít ponaučení. Překladatelka Jana Čeřenová odvedla dobrou práci, neboť příběh Drákulovic rodiny je čtivý a neobsahuje složitá slova – právě naopak! Vnoučata Goblinka, Vira a Rhesus jsou odkojení moderními technologiemi a sociálními sítěmi, tudíž se lidští rodiče (předčítající knihu svým dětem) mohou nějaký ten pojem přiučit. Jednotlivé příběhy jsou vždy „mile narušovány“ dotazy vnoučátek, což vzbuzuje ve čtenáři pocit, že se nachází v knihovně spolu s dědou Drákulou a jeho rodinou.


Monstrózní memoáry Monstrózní memoáry Jochen Till

Úsměvná knížka pro děti i celou rodinu! Co se stane, když upíří dědeček zůstane poprvé za 587 let svého života – a hned na celý víkend – sám se svými vnoučaty? Má připravenou dostatečnou zásobu napínavých a neuvěřitelných příbě... více


Komentáře (0)

Přidat komentář