Mládí prezidenta Snowa

recenze

Balada o ptácích a hadech (2020) 5 z 5 / Kikina182
Balada o ptácích a hadech

V Panemu se chystají desáté hladové hry, což je pro Coriolanuse Snowa jediná příležitost, jak se stát trenérem a získat slávu. Poté co dostane na starost plátkyni z dvanáctého kraje Lucy, je skoro jisté, že Snow nemá šanci vytoužené slávy dosáhnout. Jak by taky mohla dívka z dvanáctky vyhrát v krvavé řezbě nad plátci, kteří pocházejí z krajů, jež je na tuto chvíli připravovaly? Jenže to, co začalo jako touha po slávě se postupně mění. Stává se něco, co by si Snow nedokázal představit ani v těch nejdivočejších snech. Začíná se svou plátkyní soucítit. Je tak postaven před volbu, která je pro něj nemožná. Má se řídit pravidly nebo jí pomoct přežít?

Kniha je psaná v er-formě, ale i tak je většina příběhu čtenáři předkládána tak, jak ho vidí Snow. Zároveň také v knize nechybí velká dávka jeho názorů, myšlenek a pocitů, která je napsána tak procítěně, že ani ich-forma by je nedokázala více přiblížit.

Autorčin styl psaní je skvělý. Moc jsem si ho oblíbila už v Hunger Games a v téhle knize se vůbec nic nezměnilo. Kniha je čtivá a příběh hladce plyne, aniž by čtenář narážel na nesmyslně dlouhé popisy nebo zamotané či nejasné scény.

Suzanne Collins si s postavami dala velkou práci. Všechny jsou komplexně popsané do hloubky a v knize jsou detailně rozvinuty i jejich pocity a myšlenky. Především postava hlavního hrdiny Snowa je skvěle zpracována. V knize je krásně vidět, jak se formovaly jeho názory, jak se zmítal mezi láskou a povinností a celkově autorka ukázala, že ten prezident Snow, kterého známe z Hunger Games je stejnou osobou jako jeho mladší verze, ale zároveň je někým úplně jiným. Takže ho skvěle pojala i v souvislosti s jeho budoucím já.

Ději nemám co vytknout. Je pravdou, že fakt, že opět má hlavnější roli dvanáctý kraj mi nejdřív trochu nesedl, ale během čtení se jasně ukázalo, že právě ten dvanáctý kraj je i v téhle knize klíčový a nelze ho ničím nahradit.

Autorka v příběhu sice použila jeden z nejstarších námětů vůbec, ale dokázala s ním pracovat a vymyslela dobře propracovaný a originální příběh, který v ničem neodporuje sérii Hunger Games, která má dějově následovat mnoho let po Baladě o ptácích a hadech.

Přiznávám, že jsem se trochu bála toho, jaká kniha bude, jelikož i u samotné série Hunger Games mi přišlo, že by bylo mnohem lepší, kdyby to všechno skončilo prvním dílem. Ale spletla jsem se. Balada o ptácích a hadech je úžasná kniha, která podle mě v mnohých ohledech Hunger Games předčí. Pokud tedy váháte, jestli si knihu přečíst, tak už neváhejte. Jedná se o skvělou knihu, kterou vám moc doporučuji.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Albatrosmedia - Fragment.


Balada o ptácích a hadech Balada o ptácích a hadech Suzanne Collins

Je ráno v Den sklizně, který zahajuje desáté Hladové hry. Osmnáctiletý Coriolanus Snow se v Kapitolu připravuje na svou jedinou příležitost získat slávu jako trenér, jeho šance jsou však mizivé. Dostal ponižující úkol trénovat nej... více


Komentáře (0)

Přidat komentář