Mezi námi draky

recenze

Strašidlář – Mezi námi draky (2013) 4 z 5 / P.ary
Strašidlář – Mezi námi draky

Jako dítě jsem moc dětských knih nepřečetla, tak si to nyní vynahrazuji :-) A protože moje sedmiletá dcera má knížky také moc ráda, tak mi sem tam nějakou i půjčí. Tak teď pro ni mám knížku na oplátku zase já :-)

"Někteří badatelé soudí, že stejně jako ještěrky se i draci vyvinuli z pravěkých ještěrů. Ve vyprávěních, předávaných z generace na generaci, získali tito tvorové dračí podobu. Draci tak, jak jsou dnes většinou na území Evropy zpodobováni, pravěké ještěry v mnohém připomínají."

Hned v úvodu se nám představí vypravěč celé knihy. Ještěr Hypolit. Kdo jiný by byl lepším vypravěčem? O dracích toho ví spoustu a dle jeho slov mají ještěrky, spolu s krokodýly k drakům nejblíže.

Kniha Mezi námi draky v sobě skrývá devatenáct velmi krátkých příběhů nebo pověstí o dracích, kteří pocházejí z různých částí České republiky. Většina draků, která se v pověstech vyskytuje je krutá a lidožravá. Ale najdou se i ti hodní.

V každém příběhu nám ještěr Hypolit vypráví o jiném drakovi. Například na Náchodsku o tříhlavém drakovi, kterého přechytračila princezna. Drak z Klatov měl spadeno na stáda krav a ovcí pasoucích se v okolí. A jak jsem již zmiňovala, žili u nás i hodní draci. Jedním z nich je saň, kterou přivedl na hrad Házmburk v Českém středohoří Věslav z Košťálova. Také zde máme příběh o dračici z Lovoše, o dracích rozčarovaných lidským pokolením, a tak bych mohla pokračovat dál a dál.

"Pojď sem, ty kluku hlavatá! Já ti dám pusu na všechny tlamy, jak se mi ulevilo," dodal pak, a tím draka načisto odrovnal."

Knihu provází krásné ilustrace paní Zdeňky Študlarové. U každého příběhu je nějaký ten obrázek draka, hrdiny či hrdinky. Obrázky, které jsou opravdu velmi povedené jistě ocení nejeden malý čtenář.

Kniha je určena čtenářům od sedmi let. Jsou to milé pohádky, které jistě budou bavit kluky i holky. Protože nejen muži můžou být drakobijci.


Strašidlář – Mezi námi draky Strašidlář – Mezi námi draky Hynek Klimek

Pohádkový ještěr Hypolit se po mnoha letech probral v hluboké podzemní sluji z dlouhého spánku a vzpomíná na své kolegy a kolegyně saně. Na ty jednohlavé jako je on, i na ty troj-, sedmi- a vícehlavé, o kterých existuje u nás i po... více


Komentáře (0)

Přidat komentář