Mezi mlýnskými kameny: Co všechno se musí stát, aby si člověk začal vážit sebe sama?

recenze

Mezi mlýnskými kameny (2023) 3 z 5 / VasnivaCtenarka
Mezi mlýnskými kameny

Shay je žena středního věku, milující a pečující matka, která má starostí nad hlavu. Její maminka je vážně nemocná a chodí za ni každý den, aby se ujistila, že je s maminkou vše v pořádku. Péče o maminku ji ani tak nevadí, miluje jí a dělá to ráda vždyť je to její maminka. Její setra si žije svůj život a spolehnout se, že by ji s péčí o matku pomohla zkrátka nemůže.

Stejnou péči by ráda věnovala manželovi, ale jejich vztah pošel jakousi plíživou proměnou a už to není, co to bývalo. Manžel bývá podržáděný, intimita je pryč a vyplouvá na povrch, že se její muž potýká se sexuálními problémy. Shay se mu snaží pomoci pochopením a oporou.

A aby toho nebylo málo, její otec leží připoután na lůžku po vážné nemoci. I za ním se snaží tu a tam přijít na návštěvu a povyprávět mu, co je nového. A jejím dětem se taky nevede zrovna tak, jak by si přála. Šťastní nejsou, ale co má s tím dělat? Jsou dospělí, může jim poradit, ale to je tak vše.

Všechno se však ve vteřině zlomí, když se Shay dozví, že se její manžel zapletl s její nejlepší kamarádkou. Zrada nad všechny zrady. Už toho má dost! Snaží se jak může a nikdo si její péče, ochoty a laskavosti nevšímá. Všichni ji přijímají zcela automaticky a samozřejmě.

Jakmile si tohle Shay uvědomí, začíná se měnit. Začíná myslet více na sebe a její život se obrací k lepšímu. Alespoň pro ni - to, jak se s tím popasují ostatní prozrazovat nebudu. Ale myslím, že si umíte představit, jak reagují obvykle lidé, kterým začnete jasně nastavovat své hranice.

Přestože tento příběh nabízí možnost hlubokého tématu, který se dotýká velké části populace, osobně musím napsat, že jeho zpracování mi přišlo poněkud plytké, jednoduché a ne zcela pohlcující.

První půlka se nesla v pomalém tempu, kdy si říkáte, že už by to snad i nějaký zvrat vážně chtělo. Když ten zvrat přišel, nebylo to nic velkého, nečekaného a i to, co následovalo, bylo velmi plíživé. Na druhou stranu v tom lidském prožívání a uvědomění to tak zkrátka skutečně chodí. Málo kdy si člověk začne vytyčovat hranice nějak drasticky. Vždy je to jakýsi pozvolný proces přeměny, což tento příběh skutečně pěkně vystihuje. Jen mi přišlo, že do knihy by se hodilo něco více živého, nějaká větší gradace. Nějaký silnější šmrnc. Ocenila bych i větší hloubku průniku do vnitřního světa hlavní hrdinky.

Tento příběh proto musím hodnotit spíše průměrně. Nebylo to špatné, ale žádné terno taky ne. Jsem si jistá, že se najdou čtenáři, kteří se v knize najdou a bude s nimi příběh rezonovat. Já však od knihy očekávala něco více. A nebo jsem možná už jen náročná a nebo jsem postižená psychologickou deformací.


Mezi mlýnskými kameny Mezi mlýnskými kameny Milly Johnson

Shay Bastableová je žena ve středním věku, která se obětuje pro druhé. Podporuje svého manžela, stará se o svou matku i o své již dospělé děti. Zapomíná přitom na svůj vlastní život, náhle však přijde šok a vystřízlivění. Zjistí, ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář