Mary Jane v jiném světě

recenze

Mary Jane (2022) 4 z 5 / renulka16
Mary Jane

Baltimore, 70. léta.

Mary Jane pochází z dobře vychované rodiny. Chodí do kostela, zpívá ve sboru. Její rodina je odkázána prezidentovi. Vše je vždy upravené, do puntíku promyšlené. Žádné přešlapy. Rodina chladná, bez citů.

Mary Jane je 14 let a přes léto si najde brigádu, jako chůva, u místního lékaře. Počestná práce, v počestném domě - dle slov její matky. Ale je všechno tak, jak to vypadá?

Když Mary Jane začne chodit do domu Coneových za pětiletou Izzy, zjistí, že život u nich je přesný opak jejího domova. Jí se tam začne líbit. Obzvlášť potom, co se k nim do domu nastěhuje rocková hvězda Jimmy, který je závislý na drogách a herečka Sheba.

Mary Jane se tak najednou ocitne úplně v jiném světě, který se jí začne líbit. Svět plný drog, křiku, hádek, sexu, odvážného oblečení, lží...

A mně se moc líbilo, jak se během krátké chvíle dokázala změnit a přizpůsobit se tomuto světu. Komu by se to taky nelíbilo si užívat toho, že nemusí být vše naškrobené, bez pravidel, že?

Tato kniha není jen o tom, jak se Mary Jane stará o Izzy a užívá si tuto pozici. Příběh v sobě skrývá více. Jsou zde hezky vyobrazené charaktery postav, který se postupně vyvíjejí. Výborně popsané dvě odlišné domácnosti. Mary Jane mi bylo upřímně líto. Neuměla dávat lásku najevo, neboť ji nebyla dávaná od rodičů a když pozná lásku od přátel, který si oblíbí, není ji to dovoleno...

Příběh je velice čtivý, místy fakt vtipný, člověk má chuť se sebrat a odstěhovat se ke Coneovym domů a taky si to tam s něma užít. Ale taky je plný hudby, hodně hudby, hádek i smutných událostí.


Mary Jane Mary Jane Jessica Anya Blau

Na pokraji slávy se potkává s Daisy Jones & The Six ve vtipném, moudrém a citlivém románu o dospívání. Baltimore, 70. léta. Čtrnáctiletá Mary Jane ráda vaří s matkou, zpívá v kostelním sboru a těší se z výběru těch nejlepších b... více


Komentáře (0)

Přidat komentář