Malá lhářka – psychologický román

recenze

Malá lhářka (2021) 4 z 5 / Kizuizi
Malá lhářka

Nick Dean si užívá svůj svůj spokojený život. Má krásnou a milující ženu, dvě malé a zvídavé děti, a také práci která ho baví – vede dramatické kroužky pro děti. Jedna z jeho žaček, dvanáctiletá Angela Furnessová, už tak spokojený život nemá. Zhoršil se jí prospěch ve škole, rozvedli se jí rodiče a ona začíná mít „nálepku“ - problémová. Všechny a všechno nenavidí; své rodiče, své kamarády, vše co se kolem ní děje. A tak se rozhodne, že TO řekne. Že se jí dotýkal kde neměl, že ji obtěžoval. A kdo? Přece pan Dean. A tak se rozbíhá vyšetřování - na jedné straně Angela, která Nicka obvinila, na druhé straně Nick, který vše popírá...

Britská autorka Lisa Ballantyne se tvůrčí tvorbě věnuje už od roku 2002. Na svém kontě má již několik knih, a tento skvělý psychothriller, který nemá moc veselé téma, je již třetí vydanou knihou u nás.

Ráda poznávám nové autory a u Malé lhářky mě velmi lákala anotace, která slibuje zamotaný příběh o hledání pravdy. Krásná obálka nás láká na thriller, ale já bych knihu zařadila buď do psychothrilleru, nebo možná spíš jako psychologický román.

Hlavní téma knihy je velmi závažné a znepokojivé - sexuální zneužívání dětí. A Malá lhářka je hlavně příběh o pocitech, o nenávisti i lásce, o utrpení. Příběh ze života, který se, bohužel, někde určitě stal, někde teď probíhá, a co je neméně strašné, někde se jiště stane.

Příběh je rozdělen na kapitoly, které jsou věnovány důležitým postavám. Seznámíme se tak s pocity dvanáctileté Angely, která nesnáší vše kolem sebe a kompenzuje si to neustálým pojídáním laskomin; s pocity jejích rodičů, kteří si (každý jiným způsobem) vyčítají, že ji nedokázali ochránit; ale také s pocity obviněného Nicka a jeho rodiny, jimž obvinění totálně převrátilo život. Kolik toho vydrží rodina s takovým obviněným, který nesmí být sám bez dozoru ani s vlastními dětmi?

Kniha je velmi čtivá, skvělá psychologická sonda do životů postav Vás vtáhne a nepustí. Ale musím Vás varovat - není to oddechová kniha. S tímto závažným tématem ani nemůže být. Při čtení se u Vás možná budou střídat emoce – znepokojení, znechucení, soucit i nenávist. Já si tyto pocity také vyzkoušela, a i přes to všechno, jsem knihu nedokázala odložit. Na konci příběhu jsem čekala nějaké překvapivé rozuzlení, ale stejně mě překvapilo.

Pokud jste připraveni na příval emocí, rozhodně Malou lhářku mohu doporučit.

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Moba.


Malá lhářka Malá lhářka Lisa Ballantyne

Obviněný Zatímco si Nick Dean užívá poklidný večer se svojí rodinou, nemá nejmenší tušení, že jedna z jeho studentek proti němu právě vznesla obvinění ze zneužívání. A tak mu nezbývá, než bezmocně pozorovat, jak se s bezprostředně... více


Komentáře (0)

Přidat komentář