Leila a modrá liška

recenze

Leila a modrastá líška (2023) 5 z 5 / bajub
Leila a modrastá líška

Když jsem na jaře dočetla Julii a žraloka, okamžitě jsem ji zařadila do kategorie "MI-LU-JU!". Je vám tedy jasné, jak obrovské nadšení mě zaplavilo, když jsem zjistila, že duo Kiran Millwood Hargrave a Tom de Freston vydává novou knihu - Leila a modrá liška. Ovšem po vlně nadšení přišly i jisté obavy, neboť laťka byla nasazeno opravdu vysoko. A pane božeeeeeee! Povedlo se jim to! Povedlo! Zase vytvořili nádherný příběh!

A vůbec nevadí, že použili stejný koncept jako u Julie - dětská hlavní hrdinka v nelehké životní situaci, silný vztah ke zvířatům a ekologii, problematický vztah matka - dcera a samozřejmě nádherné doprovodné ilustrace. On je totiž samotný příběh a jeho poslání jiný.

V Leile a modré lišce sledujeme dvě dějové linky - Leilu, která se snaží vypořádat s vykořeněním a absencí matky ve svém životě, a paralélně s jejím příběhem sledujeme osamělou lišku, která se vydává na dlouhou cestu, aby přežila.
Příběhy Leily a lišky probíhájí zdánlivě nezávisle na sobě, ovšem už od začátku vnímáte, nakolik jsou si jejich osudy podobné:
Obě se vydávají na dlouhou, strastiplnou cestu, protože chtějí přežít - Leila s maminkou utíká před válkou z rodného Damašku, liška utíká před důsledky klimatických změn.
Obě jsou osamělé - Leilu máma nechá s tetou a sestřenicí v Londýně, aby odjela za prací do Norska, liška se životem protlouká sama.
Ale hlavně - obě chtějí najít svůj "domov".

A právě ve chvíli, kdy se má Leila po letech setkat s mámou, se osudy dívky a lišky protnou. Leilina máma totiž vede výzkum, který dokumentuje neuvěřitelnou pouť téhle polární lišky, která za 76 dní došla z Norska do Kanady, což je 3 200 km (to se mimochodem opravdu stalo). A Leilu tak místo poklidného sbližování s mámou čeká další cesta.

Leila se během putování a opatrného sbližování s mámou snaží přijít na to, proč ji máma opustila, proč ji nechala v Londýně, proč se s ní nechtěla setkat už dřív, zatímco za liškou se honí napříč polární oblastí. A hlavně - kde je její domov? Doma v Sýrii? U milující tety v Londýně? Anebo u mámy? Kam vlastně patří?

Leila a modrá liška je nádherný příběh pro děti, který potěší nejednoho odrostlého čtenáře, protože nabízí spoustu moudrých postřehů a podnětů k zamyšlení od migrace lidí, zvířat, klimatické krize až po existenciální otázky. A třešínkou na dortu jsou nádherné ilustrace Toma de Frestona.

A jen tak mezi námi, blíží se Vánoce. Co mu napsat o tuhle nádheru? Julii a žraloka už jste předpokládám četli?


Leila a modrastá líška Leila a modrastá líška Kiran Millwood Hargrave

Voľné pokračovanie novej knihy úspešnej autorky Kiran Millwood Hargrave Júlia a ospalý žralok, ktorá bola vo Veľkej Británii vyhlásená za najkrajší darček roka, sa volá Leila a modrastá líška a vychádza zo skutočného príbehu o ark... více


Komentáře (0)

Přidat komentář