Ledoborec je poklidnější severské krimi se specifickou atmosférou i postavami

recenze

Ledoborec (2023) 5 z 5 / LukBook
Ledoborec

Kristina Ohlsson přichází s druhým dílem krimi série August Strindberg s majitelem vetešnictví v hlavní roli. Ledoborec tentokrát bude zkoumat případ vyhořelých chatek a následující vraždy, které opět rozvíří vody jinak poklidné vesničky Hovenäset.

Autorka patří mezi nejúspěšnější švédské tvůrkyně detektivek. Na svém kontě má již celou řadu titulů. V tom nejnovějším opět přichází s poměrně netradiční postavou v hlavní roli, která se tak trochu náhodou vždy přichomýtne k vyšetřování nějakého zločinu. Zároveň se ovšem v pozadí odehrávají i další příběhy, jenž jsou neméně dramatické.

Augustovi Strindbergovi tentokrát shořela chata a navíc se jeho přítelkyně policistka Marie podílí na vyšetřování smrti jednoho místního občana. I do tohoto případu se majitel vetešnictví chtě nechtě trochu zapojí.

Můžete se ovšem těšit na další staré známé. Znáte to, v malé vesničce se prostě zná každý s každým. Autorce se podařilo opravdu zajímavým způsobem vytvořit a popsat poměry v Hovenäsetu, takže máte po chvíli pocit, jako byste tam bydleli spolu s ostatními.

Případ je od začátku velice tajemný, postupně se do něj přidávají určité stopy, ale třeba i slepé uličky. Kniha má na jednu stranu něco ze severské krimi, ale zároveň v ní najdete i stopy klasičtějších detektivek. Především ovšem zapůsobí svou charakteristickou atmosférou, k níž vám autorka dala přičichnout již v prvním dílu.

A svým způsobem na něj v některých věcech tento titul navazuje. Nevím tedy, jestli bych ho úplně doporučil bez přečtení úvodní části této série. Rozvíjí se již nakousnutý vztah mezi Augustem a Marií, ale zároveň se v pozadí i odehrává pokračování temného příběhu ohledně jejího zadrženého ex. Dvojice zamilovaných si díky němu ještě prožije hodně dramatických chvilek.

Nechybí ani již hodně oblíbená spojitost případu s minulostí. Dokonce se určitým způsobem i vrátíme k prastaré vraždě, který se na místě konání odehrála. No v této malé vesničce se toho vlastně děje poměrně hodně, i když na povrchu působí trochu ospale.

Vedle napínavé zápletky jsou základem tohoto vyprávění i propracované postavy, jejich povahy a způsob života. Dominuje samozřejmě ona ústřední, přistěhovalce, který si založil ve svém novém bydlišti vetešnictví a jezdí ve výstředním autě. Ale i ostatní jedinci včetně místního nejmenovaného bosse (alespoň on si tomyslí) Gunnara nebo kolegy Marie mají své charismatické kouzlo.

Vzhledem k délce, která dosáhla přes 500 stran, je příběh poměrně propracovaný. Jak už jsme se ovšem zmínili, obsahuje i několik odboček, zaobírá se hodně soukromými vztahy apod. Někdy se vám tak tempo může zdát o něco pomalejší, ale přesto si vás obsah dokáže získat.

Jedna z vedlejších dějových linií se věnuje i dětem a jejich zanedbání, což může na citlivější čtenáře zapůsobit trochu negativně. Přijde mi, že se spisovatelé v poslední době velice často snaží takto šokovat čtenáře nebo v nich probudit hlubší emoce. A samozřejmě se to vzhledem k přítomnosti těch, kteří se většinou nemohou bránit daří.

Ledoborec tak vlastně navazuje tam, kde předchozí Bouře skončila. Jestli si vás tak získal debut svou atmosférou, bavila vás samotná detektivní zápletka i postavy, rozhodně byste si neměli nechat ujít ani volné pokračování.


Ledoborec Ledoborec Kristina Ohlsson

Z ledových hlubin se dere temnota. Druhý díl atmosférické detektivní série. Do ospalé přímořské vesničky Hovenäset přišla bílá zima. August Strindberg je šťastnější než kdy dřív: jeho vetešnictví si vede skvěle, a navíc je čerstvě... více


Komentáře (0)

Přidat komentář