Lásky mého života

recenze

Čtvero ročních období v Římě (2018) / lada.ladislav
Čtvero ročních období v Římě

Anthony Doerr se mi svými knihami nesmazatelně zapsal do duše. Mám přečteny všechny a jsem si jistý, že si nenechám ujít ani žádnou další. Všechna jeho díla jsou skvělá, ale především dvě z nich mi opravdu vyrazila dech. Po přečtení Jsou světla, která nevidíme jsem nečekal, že se mu podaří napsat ještě nějaký další příběh, který by mě tak pozitivně překvapil. A vida. Ono se mu to povedlo znova. Jeho novinka Čtvero ročních období v Římě je totiž minimálně stejně tak skvělá. Možná ještě lepší. S čistým svědomím mohu říct, že oba příběhy mají čestné místo v mé knihovně a velmi rád si je zase znova přečtu.

Čtvero ročních období v Římě se liší od autorových předchozích knih. Když autor píše nějaké dílo, musí do něj vložit kus sebe. To je podle mě pravidlo, na kterém závisí to, jak bude úspěšné. Pokud tohle autor neudělá, výsledek nestojí za nic. Nebo je to v lepším případě prostě průměr. Doerr dokáže část sebe vložit do všeho, co píše. O tom jsem se už přesvědčil. Nicméně v téhle novince překonal i sám sebe. Celá kniha je o něm. Obdivuji styl, kterým píše. Marně hledám ta správná slova, abych mohl popsat, jak dokonalá je každá věta, kterou jsem přečetl. Ještě jsem snad nikdy neměl v ruce něco, kde bych tak nadšeně hltal popisné části. Ale tady? Přiznám se, že v Římě jsem ještě nikdy nebyl. Jenže teď mám pocit, že jsem tam strávil úžasný rok. Ano - celý rok. Za tu dobu jsem poznal Řím a jeho památky. Vím, jak toto město funguje. Jak se toto město mění v jednotlivých ročních obdobích. Vím, jak vypadá na podzim, v zimě, na jaře i v létě. Společně s Doerrem jsem navštívil všechna krásná místa. A moc se mi to líbilo. Tento autor je obdařen darem: umí psát. Píše poutavě, inteligentně, snad až poeticky. A přesto všechno je jeho styl velmi čtivý. Nebo asi spíše právě proto. A ještě jedna věc: je určitě třeba zdůraznit, že tady odvedl skvělou práci i ten, kdo překládal. Překlad totiž může celou knihu buď úplně potopit, nebo naopak zcela vyzdvihnout. Tohle se opravdu povedlo.

Nemohu napsat nic, co bych autorovi a jeho novince vytkl. Dojmy a emoce ze čtení ze mě budou vyprchávat ještě dlouhou dobu. Myslím, že pro autora nemůže být nic hezčího než právě tohle. Jsem si jistý, že ve většině čtenářů dokáže zanechat hlubokou stopu. S radostí knihu doporučuji těm, kteří Doerrům styl znají a fascinuje jich tolik jako mě. A také těm, kteří jste od autora ještě nic nečetli, protože díky této knize jsem si téměř jistý, že si ho zamilujete. Já se už teď moc těším na jeho další počin.


Čtvero ročních období v Římě Čtvero ročních období v Římě Anthony Doerr

Výjimečná kniha – je plná mimořádných postřehů a popisuje Doerrova dobrodružství v jednom z nejúchvatnějších měst na světě. Anthony čte Plinia, Danta a Keatse ‒ staré kronikáře Říma ‒ a navštěvuje náměstí, chrámy a pamětihodnosti,... více


Komentáře (0)

Přidat komentář