Láska plná jedniček a nul

recenze

Štěstí pro lidi (2018) / HelenaHH
Štěstí pro lidi

Příběh starý jako svět. Ona hledá jeho, on hledá ji. Jenže kde najít tu pravou lásku a štěstí? V době moderních technologií zasáhne dohazovač v podobě umělé inteligence, aby získal Štěstí pro lidi.

Jena žije v Londýně, dává se dohromady po rozchodu s přítelem. Volno tráví s kamarádkou, jejíž cynický a břitký humor ji dokáže vždycky postavit na nohy. Mimoto má ještě jednoho kamaráda, tak trochu neviditelného. Aidan je umělá inteligence a Jena jen cvičí v komunikaci, aby mohl být společníkem a pomocníkem lidí. Aidan se však rozhodne, že mnohem lepší bude, když se stane dohazovačem a poslem lásky. Vymyslí velmi rafinovaný a romantický způsob, jak Jenu seznámit s Tomem.

Tom je Angličan žijící ve Spojených státech a pokouší se být spisovatelem. Právě pracuje na svém prvním románu, když mu přijde velmi zvláštní e-mail. Jakýsi „vzájemný přítel“ se jen snaží dát dohromady s novinářkou Jenou. Jena ale vypadá sympaticky, tak proč to nezkusit. Aidanovi se do jeho amorovského plánu zamíchá ještě vlastní láska k Aisling, podobné umělé inteligenci, jako je on sám.

Může se umělá inteligence zamilovat, co je štěstí a jak vlastně chutná sýr? Ponořte se do příběhu, který je sice starý jako svět, ale stejně jej toužíte znovu a znovu prožívat. Štěstí pro lidi je příběhem o prostém lidském štěstí a trvalé touze po lásce a bezpečí, ale zároveň velmi moudrým a vtipným vhledem na malou lidskou existenci prostřednictvím nesmrtelné a nekonečné umělé mysli.

Autor P. Z. Reizin stvořil hrdiny z masa a kostí, ale i ty umělé (počítačové), tak věrohodné, že byste je s chutí potkali osobně. Se zatajeným dechem budete sledovat první nesmělé krůčky Jeny a Toma, i roztomilé tápání Aidana a Aisling na poli neprobádané romantiky. Především však budete všem držet palce v tuhém boji proti třetí, zlé a zákeřné umělé inteligenci, která se rozhodne vymazat nejen Aidana s Aisling, ale možná dokonce celé lidstvo.

Štěstí pro lidi, vydané nakladatelstvím Ikar, potěší všechny milovníky dobře vystavěných a neotřelých lovestory, skvělého suchého anglického humoru a také neskutečně sympatických knižních hrdinů.

Jedna dobrá rada na závěr… Ke čtení si připravte svůj nejoblíbenější sýr, voňavou pěnu do koupele a rozmyslete si, který film v historii považujete za nejlepší. A čtěte pomalu… na konci vám bude opravdu smutno, že už musíte Jenu s Tomem opustit.


Štěstí pro lidi Štěstí pro lidi P. Z. Reizin

Humorem nabitá romance pro 21. století. – Jennifer žije v Londýně, je single a není zrovna šťastná. Aidan by si přál, aby byla. Zdá se to prosté, že? To by ovšem Aidan nesměl být pokročilou robotickou inteligencí, se kterou si Jen... více


Komentáře (0)

Přidat komentář