Láska, naděje a zrada

recenze

Výhled přes střechy (2021) 5 z 5 / Ivuska.09
Výhled přes střechy

Nejsem velkým fanouškem románů, které jsou založeny na tématu druhé světové války. Jde totiž o komplikované období našich dějin, které v sobě ukrývá až příliš bolesti. Životy obrovského množství lidí byly tehdy tak komplikované, že si to dnes ani nedovedeme představit. Velmi dobře si tedy vybírám, po kterém z takových vyprávění sáhnu. Nicméně Výhled přes střechy od Suzanne Kelman jsem si nemohla nechat ujít!

Tento příběh vás zavede do 1. poloviny 40. let 20. století, konkrétně do nizozemského Amsterdamu. Tehdy došlo k několika důležitým událostem, na které lze jen těžko zapomenout. Lidé se obávali o své životy a utíkali před gestapem. Stejně jako Michael Blum, muž židovského původu. Michael měl však štěstí v neštěstí, protože nalezl úkryt u svého bývalého učitele Josefa Heldy. Je však těžké vážit si relativního bezpečí, když neustále myslíte na svou milou. Jen nerad ji Michael opustil. Jenže věci velmi rychle nabírají spád a nikdo netuší, kdo boj o svůj holý život prohraje. Co všechno budou hlavní hrdinové ochotni riskovat?

Pokud mé recenze sledujete, jistě víte, že mám ráda příběhy, jenž jsou napsány z pohledu více postav. Čtenář má tak možnost lépe proniknout do jejich mysli a pochopit, proč se některé věci udály tak, jak se udály. A jsem ráda, že autorka zvolila právě tuto formu. Román tak ještě více nabral na autentičnosti. Garantuji vám, že události, které se zde odehrály, vás chytí za srdce.

Láska, naděje a zrada. To jsou tři slova, která dokonale charakterizují celou knihu. Autorka v tomto směru vsadila na jistotu, velmi dobře věděla, že kombinace těchto tří témat čtenáře osloví. A nesmím zapomenout ještě na jednu důležitou věc: inspirovala se skutečným příběhem. A jakmile si toto během čtení uvědomíte, budete bojovat se silnými emocemi. Místy svůj boj ustojíte, jindy jim jednoduše podlehnete.

Výhled přes střechy je dojemný, ale zároveň nádherný příběh, který vám mohu jen doporučit. Osobně bych ho přirovnala třeba ke knize Jsou světla, která nevidíme. Ačkoli jsou oba romány jiné, mé prožitky z nich byly velmi podobné.

Komentáře (0)

Přidat komentář