Krimi nebo drama?

recenze

Šest čtyři (2018) 5 z 5 / Rikuo
Šest čtyři

Kniha Šest čtyři, je první románem Hidea Yokoyami vydaným u nás.

Psychologicko-sociologický thriller blížící se spíše dramatu. Autor staví starý nevyřešený případ do pozice jakéhosi opěrného a vztyčného bodu pro samotný děj. Ten se tedy více než na vyšetřování samotné zaměřuje na fungování policie. Rivality mezi různými odděleními, nebo vztahu mezi policií a novináři. Ukazuje japonskou mentalitu a etiku, která nám může působit zvláštně. Přehnaná zdvořilost, nikdy nevyřčené odmítnutí,...
Autor nám tak předkládá vhled do reality nejen ve vzdáleném Japonsku. Novináři dychtící po senzaci, dilema mezi utajováním a zveřejňováním faktů. V příběhu ukazuje co může způsobit senzacechtivost, přehnaná sebedůvěra a neznalost.

Šest čtyři je tak knihou nikoliv tolik o vyšetřování únosu, jako o zoufalé touze po spravedlnosti, informacích, rivalitě a zatajování informací napříč jedním, v tomto případě policejním, apartátem. Daleko více se tedy jedná a realistické drama s nádechem tajemna zabaleno do investigativního vyšetřování narážející na neochotu, sociální strukturu japonské společnosti, senzacechtivost novinářů a polytykaření napříč policií.

Děj jako takový se zaměřuje na dvě hlavní linky. Přítomnost a minulost, kdy probíhal únos, jenž skončil katastrofou.
V přítomnosti sledujeme Murakamihu. Bývalý detektiv, který byl za "trest" přesunut na oddělení kteréžto se stará o komunikaci s novináři. Děj jej zachycuje v momentě kdy bylo unesené dítě. Celý případ je více než podobný starému únosu. Vrátil se po letech pachatel? Souvisí to spolu, nebo se někdo inspiroval? Mají novináři právo hned na informace? Budou se chyby a noční můra policie opakovat?

Komentáře (0)

Přidat komentář