Krásná cesta neznámým, ale povědomým světem.

recenze

Letnice (2024) 5 z 5 / incognit
Letnice

Jsou knížky, které jsou dobré, ale po jejich pročtení má člověk pocit, že takových už pročetl tucty a dokonce, že některé jejich části jsou vzájemně zaměnitelné, či kombinovatelné jako lego – a čtenář je jako lego používá. Baví ho to klišé i ty opakující se modely hodící se pod slunečník k dovolené.
A pak jsou knížky, které vybočují z tohoto mainstreamu a nesnaží se přitom šokovat, nesnaží se o žádné experimenty, či úlety, jen jednoduše poctivě a zábavně vyprávějí příběhy způsobem, který čtenáře baví, u kterého se může zastavit a zamyslet, příběhy jejíchž konce nelze předvídat, ale stojí za to nechat seš k nim dovést, protože ta cesta je krásná, zábavní a plná prožitků, neznámá a přitom povědomá. Takovou je knížka Letnice. Autor lehce a přirozeně uplatňuje svérázný styl vyprávění, který je svázán s dobou děje, a tedy není samoúčelný. Vypravuje originální příběh originálně, tak, aby si ho čtenář dokázal vychutnat, a dokonce se do něj vnořit a prožít ho. Tématem je boj tradičního pojímání světa s moderním, který přináší (v románu) moderní 20. století. Celý děj se odehrává v roce 1903 v zapadlém městečku dosud odtrženém od světa vynálezů a nových vztahů a mohlo by se tedy zdát, že jde o román historický, ale ve skutečnosti tomu tak není – přináší jen jeden pohled na „dějinný zlom“ a přináší ho v době, ve které se také svět mění a láme, v té současné.
Asi to není kniha pro „hltače“ moderních „vztahových románů“ na pomezí červené knihovny, ve kterých bývá všechno, co má čtenáři dojít napsáno pro jistotu dva krát Ale pro toho, kdo si chce nechat rozehrávat svou představivost a kdo si chce s knihou povídat, to bude krásný svět a krásná a výjimečná cesta, kterou milovník literatury jistě ocení.


Letnice Letnice Miroslav Hlaučo

Přejít po vodě suchou nohou, lámat kámen hvízdáním, rozmlouvat s anděly a se sochami svatých – to všechno jsou pro obyvatele zapadlého městečka Svatý Jiří naprosto běžné věci. Na začátku 20. století žijí úplně odtrženě od světa, a... více


Komentáře (0)

Přidat komentář