Krása na počkání

recenze

Krásky (2020) 4 z 5 / Kikina182
Krásky

V Orléans se všichni lidi rodí šedí s červenýma očima. Naštěstí jsou tam ale krásky. Ty se jako jediné rodí s barvou a umí každému člověku změnit alespoň na chvíli jejich vzhled přesně podle jejich přání. Pokud mají dostatek peněz.

Každý rok se pořádá představení, při kterém se rozhodne, kam budou krásky ze současné generace umístěny. A ačkoli jsou obdivované, uctívané a vyhledávané ať už se dostanou kamkoli, tak všechny chtějí jen jedno. Stát se vyvolenou a moci tak sloužit královské rodině.

Nejdůležitější kráskou v celém království chce být i Camellie. Věří, že právě ona si to zaslouží ze všech nejvíc. Jenže v tohle věří všechny a především její nejlepší kamarádka Ambrosie.

Kniha je napsána v ich formě z pohledu hlavní hrdinky Camellie. Příběh se nečte vůbec špatně, ale přišlo mi, že to chvílemi autorka trochu přeháněla s popisy a tak občas neplynul příběh tak hladce, jak bych si představovala. Ale jinak tam nebyly žádné větší zádrhely a do knihy jsem se bez problému začetla.

Dhonielle Clayton vytvořila opravdu zajímavý svět. Svým způsobem se moc neliší od našeho světa v minulých dobách, ale zároveň je kvůli tomu, že se lidé rodí v podstatě oškliví a krásky jim pak dodávají barvu úplně jiný. A už jen tenhle nápad je zajímavý a originální.

Kolem toho je pak vystavený příběh, který na první pohled nevypadá nijak odlišně od tuctů příběhů před ním. Ale i když se podobá jiným příběhům, tak má v sobě spoustu originálních prvků, které z toho dělají opravdu jedinečný námět.

Příběh sám o sobě se mi moc líbí, ale přijde mi, že některé události autorka zbytečně protahovala na několik desítek stran a jiným, především na konci knihy, naopak nevěnovala dost prostoru. V případě téhle knihy se nejedná o nic závažného, co by výrazně snížilo její kvalitu, ale bohužel jí na kvalitě ani nepřidává.

Postavy autorka podle mě zrovna moc nevychytala. Sice se jí povedlo postavy dobře popsat, ale jejich chování, které se odhalovalo v příběhu, bylo lehce mimo. Samozřejmě se tak nechovaly všechny postavy, ale velká část z těch, které se v knize objevovaly často ano.

Přišlo mi, jako kdyby se některé chovali divně a tajnůstkářky proto, že se to od nich očekává, než že by pro to měly skutečný důvod. Jiné pak byly tak nestálé a hloupé, že to snad ani nebylo možné. Třešničkou na dortu je pak hlavní hrdinka, jejíž povahové rysy byly jeden velký chaos a její logické uvažování docela pozadu.

Ale v knize bylo i pár opravdu skvěle propracovaných postav. Bohužel se jednalo většinou o vedlejší postavy, které měly v příběhu jen okrajovou roli nebo o manipulativní záporáky. S těmi si autorka ale opravdu pohrála do nejmenších detailů a výsledek byl zkrátka skvělý.

Kniha Krásky se mi opravdu moc líbila. Je to dobře napsaný příběh se zajímavým příběhem a opravdu originálním námětem. Nemůžu říct, že by příběh ve mně zanechal nějaký nezapomenutelný dojem, především asi kvůli podivnému chování postav, ale i tak jsem si její čtení opravdu užila a jsem zvědavá na druhý díl. Podle toho jak skončil tento, to vypadá, že bude opravdu stát za to.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Albatrosmedia - Fragment.


Krásky Krásky Dhonielle Clayton

Temný fantasy román o společnosti, která staví krásu nadevše“ V honosném světě Orléans je krása tou nejvyšší hodnotou. Lidé se zde rodí šedí a pouze uctívané Krásky mohou díky svým schopnostem měnit jejich zevnějšek i povahu. Ca... více


Komentáře (0)

Přidat komentář