Kouzlo Anglie

recenze

Průvodce kubánské dívky čajem a budoucností (2023) 4 z 5 / Kikina182
Průvodce kubánské dívky čajem a budoucností

Lila měla na léto jasný plán, převzít babiččinu pekárnu v Miami. Jenže poté, co jí zemřela babička, její nejlepší kamarádka se odstěhovala a rozpadl se jí vztah, se její rodiče rozhodli, že je toho na ni moc a potřebuje změnu. Poslali ji proto za tetou do Anglie, kde je jen déšť a nuda. Ale tahle noční můra se změní v momentě, kdy pozná Oriona, který Lilu provede Anglií a nechá jí propadnout jejímu kouzlu.

Styl psaní je krásný, hlavně se mi moc líbilo, jak se autorce perfektně povedlo vystihnout atmosféru Anglie a celého příběhu, aniž by k tomu potřebovala přespříliš popisů. Působilo to přirozeně a anglický vánek přímo dýchal ze stránek knihy.

Příběh se mi moc líbil, ale docela mi vadilo, jak autorka z ničeho nic skákala zpátky do minulosti, aby vysvětlila některé věci, které se udály v životě hlavní hrdinky. Šlo to udělat mnohem plynuleji, takhle to působilo rušivě a vytrhávalo to z příběhu.

Moc se mi líbí, že je příběh takový oddechový a má vlastně za cíl jen to, aby zahřál u srdce. Což ale ani v nejmenším neznamená, že se vyhýbá vážným tématům a složitým emocím. V knize je toho všeho opravdu hodně, ale perfektně se to doplňuje s pohodovou atmosférou, takže nakonec kniha vybízí k úsměvu.

Bohužel mi ale hodně vadilo chování hlavní hrdinky a některá její dramata. Moc jsem nechápala, proč se chová tak, jak se chovala. I s ohledem na vše, co si prožila, mi to často přišlo jako chování rozmazlené princezničky, které nejenže nezapadalo do celkového příběhu, ale zároveň mi ho i dost kazilo.

Postavy byly skvěle popsané a až na některé excesy hlavní hrdinky byli všichni hrozně moc sympatičtí a stejně jako kniha mi přirostli k srdci.

Průvodce kubánské dívky čajem a budoucností je krásná kniha, která dokáže pohladit po duši. Bohužel v sobě místy skrývá dost otravnou hlavní hrdinku a nepochopitelné návraty do minulosti, ale i přes tyhle vady na kráse určitě stojí za přečtení.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji Euromedia - Yoli.


Průvodce kubánské dívky čajem a budoucností Průvodce kubánské dívky čajem a budoucností Laura Taylor Namey

Lila nechtěla trávit léto v Anglii. Plánovala po babičce převzít pekárnu v Miami, přestěhovat se ke kamarádce a trávit čas se svým přítelem. Jenže po maturitě se všechno včetně Lily samotné rozpadne. Její rodina rozhodne, že Lila ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář