Kouzelná Paříž

recenze

Obchůdek s knihami (2023) 2 z 5 / bookbug_cz
Obchůdek s knihami

Miluju Paříž! Sama jsem tam byla asi čtyřikrát a stále se tam ráda vracím. A tak jsem se těšila, že se touto knížkou opět vrátím na krásné pařížské uličky, znovu navštívím Louvre, projdu se kolem Seiny. A ono by to i fungovalo, kdybychom se s hlavní hrdinkou tolik neodcizily.

Sarah Smithová vlastní jedno malé knihkupectví. Sarah je neustále ponořena do moře příběhů, ráda si v poklidu svého prázdného obchodu čte. Obchod prakticky krachuje, s penězi moc nevychází, ale stejně si místo tvoření obchodního plánu půjde číst. Taky bych radši místo práce zůstala doma v peřinách a četla si. Jenže nájem se sám nezaplatí, nemám pravdu? Sarah tedy pro lepší budoucnost nic nedělá, ale co fakt umí, tak kňučet. Ještěže má aspoň přítele. Co na tom, že je to vlastně vztah na dálku a on jako začínající reportér bloumá neustále po světě?

Jednoho dne jí kamarádka z Paříže nabídne, aby si vyměnily obchody. Hele – mezi námi – vy byste nabídli prakticky cizí osobě, o které víte, že její podnik zrovna neprospívá, aby vám vedl váš prosperující obchůdek, který jste si vypiplali? Holky se ale domluví a Sarah se ocitá v krásné, ale nebezpečné Paříži. Myslí si, že se bude procházet, kochat se památkami, popíjet café au lait. Jenže realita je jiná. V pařížském knihkupectví ji čeká hora práce a nedůvěřiví zaměstnanci. Sarah neumí řídit obchod ani lidi. Špatně si zvyká na jiné tempo francouzské kultury, a i když jí něco strašně štve, neumí se sama za sebe postavit a dupnout si. V jednu chvíli chybí v pokladně 600 eur a ona přemýšlí, jak to zaměstnancům říct, aby se neurazili. I když je jasné, že tam někdo kradeNo potěš!

Ta knížka je velmi dobře napsaná, jednoduše a čtivě. Atmosféra Paříže mě i bavila, líbily se mi zmíněné reálie. Bohužel jsme ale byly se Sarah naprosto rozdílné. Za velké plus beru prostředí knih a sympatického spisovatele, který vám vykouzlí úsměv na tváři.


Obchůdek s knihami Obchůdek s knihami Rebecca Raisin

Plachá majitelka knihkupectví Sarah Smithová dostala jedinečnou příležitost. Její kamarádka z Paříže jí nabídla, aby si spolu na půl roku vyměnily obchody! Není divu, že s tím Sarah okamžitě souhlasila – vždyť kdo by odmítl výlet ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář