Kontroverzní dílo plné temnoty

recenze

Sadistova bible (2023) 4 z 5 / assa
Sadistova bible

Ellie, po celý život držící v tajnosti svou slabost pro stejné pohlaví, se prostřednictvím internetového fóra seznámí s o dost mladší Lori. Zjišťují, že jsou na stejné vlně a touží po tom samém. Pořádně si spolu užít a následně společně opustit tento svět. Ellie však netuší, že má s Lori své soukromé plány samotný Bůh. Co když jsou nebe i peklo jen dvě různá označení pro jedno místo? Co když jsou jedno a totéž?

Co se temnoty týče, pro start své nové edice Tenebrae, v které mají vycházet ty nejtemnější kousky, si nemohlo Nakladatelství Carcosa vybrat lépe, ale zároveň si tím samo sobě nasadilo dost vysokou laťku. Kniha je totiž temnotou nasáklá skrz naskrz. Je plná zoufalství, bolesti, zvrácenosti, sexuální zvrhlosti a bizarností jak z raných filmů pánů Cronenberga a Lynche. Časté srovnávání s tvorbou Cliva Barkera je tu také zcela na místě. Bůh a jeho záměry jsou zde vyobrazeny tak, že se budete modlit ke svému soukromému bohu, aby neměla autorka náhodou pravdu.


Od okamžiku, kdy začneme existovat, jsme již zborcení a zlomení jsme zlomkem zlomku zlomku. Boží plán nás tříští ještě více. Pokud žijeme dostatečně dlouho, zbortí se nám tělo. Když zestárneme, zbortí se nám mysl. Poté, po smrti, se rozpadneme ještě více. Rozkládá nás čas, rozkládají nás mouchy, rozkládají nás červi, dokud z nás nezůstane pouze těsný kožený rubáš obepínající kostěný rám. Dokud z nás nezůstanou pouze kosti. Dokud z nás nezůstane pouze prach a nejsme rozmělněni, když nás zradí samy naše hroby, posouvané tektonickými silami spastické Země.


Předtím než se Nicole Cushing vydala cestou seurrealistických děl kombinující psycho a body horor, věnovala se především bizarro věcem. Za svou prvotinu Mr. Suicide získala cenu Brama Stokera, na kterou byla včetně ceny Shirley Jackson též nominována za Sadistovu bibli.
Dokážu si představit, jak moc musí být kniha trnem v oku pro silně nábožensky založené jedince a fanoušci mohou tedy jen doufat, že se nějaký pánbíčkářský fanatik nerozhodne autorku za její kontroverzní dílo oddělat.
Díky Carcose za vydání tohoto odvážného díla a těším se na další výpravu do temnoty.


Sadistova bible Sadistova bible Nicole Cushing

Frustrovaná Ellie trpí ve svazku s bigotním manželem, Lori žije s obrovským tajemstvím: je na útěku před děsivou bytostí, která chce drsně ovládat její tělo. Obě ženy se seznámí na internetovém fóru a uzavřou dohodu, že společně s... více


Komentáře (0)

Přidat komentář