Kde je pravda?

recenze

Nenech to být (2018) 5 z 5 / a.k
Nenech to být

Policista Napoleon Nap Dumas není typickým obrázkem kladného hrdiny. Pro okolí se snaží vystupovat jako nenápadný a přívětivý soused, ale jinak je sebestředný, sarkastický a neomalený hulvát a ani násilí mu není neznámé. Před patnácti lety, když ještě studoval střední školu, ztratil tragicky bratra Lea, a se závěry tehdejšího vyšetřování se nedokáže dodnes smířit. Oné osudné noci zmizela beze stopy i jeho přítelkyně Maura, po které nepřestal pátrat celý svůj život. Na počátku své policejní kariéry dokonce zneužil postavení a vložil do databáze pohřešovaných osob Mauřiny otisky prstů. Jednoho dne se u dveří objeví policisté a seznámí ho s nálezem Mauřiných otisků prstů na místě činu, kde byl zabit dopravní policista při výkonu služby. To je impuls pro ještě usilovnější hledání přítelkyně, při kterém vystupují na světlo události, ke kterým došlo oné tragické noci i informace o jeho přátelích z dětství, kteří byli součástí tajného spolku. Ve hře je i místní vojenská základna, kterou obestírá plno dohadů a tajemství.

Nap se snaží pátrat na vlastní pěst. Nemá moc přátel, na které by se mohl obrátit. Do své blízkosti si pustí jen kamarádku Ellie, která s ním chodila do školy a dnes vede azylový dům pro týrané ženy. Oporu hledá i u svého mentora a přítele Augieho, kapitána westbridžského policejního oddělení, který trpí stejně bolestnou ztrátou. Jeho dcera Diana byla přítelkyní Napova bratra a o život přišli společně. Ani Augie se doposud nevyrovnal se smrtí dcery.

Příběh sledujeme z pohledu hlavního hrdiny. Ten často rozmlouvá se svým mrtvým bratrem dvojčetem. Napovy monology k mrtvému Leovi otevírají čtenáři vhled do minulosti. Rozebírá s ním situace, ke kterým došlo před tragickou událostí. Svěřuje se mu se svými pocity. Možná právě i to vede k tomu, že si Napa nelze nezamilovat. Chápete jeho bolest i touhy. Jeho nezdolnou snahu dopátrat se pravdy. I jeho neutuchající lásku ke ztracené Mauře.

Napovy hypotézy a úvahy o tom, co se bratrovi stalo, mi zpočátku připadaly až paranoidní. Jak se indicie odkrývají a dochází k dalším tragickým událostem, nabírá kniha na čtivosti sedmimílovými kroky. Jste čím dál více napnutí, co se tehdy skutečně stalo a kdo za celým neštěstím stojí. Proč ještě po patnácti letech hrozí aktérům smrtící nebezpečí. I když jsem se v jednu chvíli až obávala, jakým směrem autor cílí k rozuzlení, nakonec bylo vše jinak a konec mě překvapil.

Kniha je výborně vystavěná a nepostrádá napětí. Velmi dobře se čte a určitě vás bude bavit.


Nenech to být Nenech to být Harlan Coben

S bezkonkurenčně porcí napětí a emocionálního vhledu prozkoumal Harlan Coben ve svém novém thrilleru, jak mohou velká tajemství a malé lži zničit vztahy nejen v jedné rodině, ale v celém městě. Detektiv Napoleon Nap Dumas se už p... více


Komentáře (0)

Přidat komentář