Jsem ráda, že moje matka zemřela.

recenze

Jsem ráda, že moje matka zemřela (2023) 4 z 5 / bajub
Jsem ráda, že moje matka zemřela

Myslím, že nejsem jediná, koho v dospívání napadlo, že by mohlo být fajn, zahrát si ve filmu či seriálu a užívat si velké slávy, zároveň mi ale nedocházelo, že popularita a zákulisí showbyznysu má i svou stinnou stránku. A přesně na tuhle část se zaměřila Jennette McCurdy, svého času velká dětská televizní hvězda, ve své biografii "Jsem ráda, že má matka zemřela".

Osobně jsem o herečce Jennette McCurdy v životě neslyšela, natož abych tušila, že vydala autobiografickou knihu, která je v zahraničí bestsellerem. Nedávno mi ale přišla reading copy a já si řekla - proč ne? A upřímně, takhle kniha mi často zvedala krevní tlak pěkně vysoko...

Jennette si totiž nikdy nepřála být slavnou herečkou, ona měla úplně jiné přání - udělat šťastnou svou nemocnou maminku... Jenže maminka, přebornice v manipulacích, sebestředná, sobecká mrcha (pardon, ale ta ženská zaslouží mnohem peprnější označení, fakt!), se neštítí žádných praktik a skrz malou dcerku si plní svůj vlastní nenaplněný sen - stát se herečkou. A je jí úplně jedno, že té malé kazí dětství, pubertu a v podstatě i část dospělého života (a obávám se, že démoni ji budou pronásledovat i nadále).

Nečekejte žádný květnatý či poetický jazyk, je to psáno spíše stroze, občas autorka poskočí v čase i o pár let kupředu, ale nijak to vyprávění neškodí.

Příběh Jennette je plný psychického teroru, manipulace (a to nejen ze strany matky), poruch příjmů potravy, závislostí a spousty dalších důsledků tlaku na malou holčičku, která jen chtěla udělat radost mamince a pak i všem ostatním. Matku budete nesnášet, to vám garantuji, ale taky uvidíte, jak krutý umí být zábavní průmysl k dětem (obzvlášť pokud nemají oporu v silné a milující rodině).

A co si budem, už nikdy se na pořady z Nickelodeonu nebudu dívat tak jako dřív... Obzvlášť, pokud v nich vystupují děti (tým Tlapkové patroly snad k újmě nepřijde).


Jsem ráda, že moje matka zemřela Jsem ráda, že moje matka zemřela Jennette McCurdy

Srdcervoucí i veselé. Takové jsou vzpomínky Jennette McCurdy jakožto bývalé dětské herečky, která bez přikrášlení vypráví o svých strastech včetně poruch příjmu potravy, závislosti, komplikovaném vztahu se svou panovačnou matkou a... více


Komentáře (0)

Přidat komentář