Jo Nesbø – Nůž

recenze

Nůž (2019) 4 z 5 / NikolSeven
Nůž

Jo Nesbø je v současné době jedním z nejznámějších severských autorů. Jeho detektivní série s vyšetřovatelem Harrym Holem v hlavní roli se těší oblibě i nelibosti. Na pulty českých knihkupectví tento týden dorazil již dvanáctý díl této knižní série. A právě o něm si dnes něco řekneme.

Jo Nesbø (*1969) je norský spisovatel píšící převážně detektivky a thrillery, věnuje se ale také psaní knížek pro děti. Jeho nejznámějším literárním počinem je již dvanáctidílná série o Harrym Holeovi, alkoholikovi a vyšetřovateli vražd v jedné osobě. Mezi jeho další díla patří například převyprávění renesanční klasiky Macbeth, diptych Krev na sněhu či dětská knižní série o doktoru Proktoru.
Nůž je tedy již dvanáctým dílem Nesbeho detektivní série a na českém knižním trhu se její překlad objevil na začátku října letošního roku pod hlavičkou nakladatelství Kniha Zlín. Již od června však byla k dostání anglická a slovenská verze, takže čtenářští nadšenci mohli sáhnout i po nich. Já si (s jistou dávkou sebezapření) počkala na český překlad.

NÁSLEDUJÍC TEXT OBSAHUJE SPOILERY!

Harry Hole se probouzí z alkoholového opojení. Opět. Od jedenáctého dílu (Žízeň) se leccos změnilo – na policejní akademii již nepůsobí, u policie zastává podřadnou práci a jeho manželství se pomalu ale jistě rozpadá, protože ho Ráchel vyhodila z domu. Na scéně se navíc objevuje přízrak z minulosti, který má s Harrym nevyřízené účty. A pak se objeví vražda, která Harrymu pohne celým životem. Jeho milovaná Ráchel je nalezena mrtvá.
Rozjíždí se vyšetřování. Harry si je jistý tím, že vraha zná. Postupem času se ale jeho podezření mění a on začíná přemítat, že svou ženu mohl zabít i sám, protože si z oné noci nic nepamatuje. Důkazů je pro to víc než dost. Kdo je však skutečným vrahem a jaký byl jeho motiv, se dozvíme až na samotném konci. A nejednomu čtenáři to zajisté vyrazí dech.
Knihu jsem dočetla ve středu večer a doteď ve mně rezonují protichůdné pocity. Zemřela mi oblíbená postava, Ráchel, kterou jsem milovala už od Červenky a u které jsem doufala, že s ní Harry skutečně zůstane do konce života. Je to ale jeho prokletí a hořký osud, aby byl sám. V tomhle ohledu mi kniha byla trošku protivná. Nemám moc ráda, když se případ vraždy točí kolem někoho blízkého hlavní postavy (velký problém jsem s tím měla například i u knih Samuela Bjørka). Kolem blízkých Harryho Holea se ale točí už poslední čtyři knihy (předtím to však bylo kvůli Olegovi).
Kdo byl skutečným vrahem a proč zabíjel? Panebože! V té chvíli jsem vážně netušila, jestli mám začít brečet, nebo autorovi nadávat, protože mi udělal z další mé oblíbené postavy vraha a pak ji ještě zabil. Člověka, u kterého byste absolutně nečekali, že něco takového udělá. Ačkoli jeho motiv byl opodstatněný. Vyvolalo to ve mně ale tolik emocí, že jsem s četbou musela na několik hodin přestat.
Další velké PROČ?! ve mně vyvolal samotný konec, závěrečná kapitola. Nesbø nechává otevřený konec, tudíž se pravděpodobně dočkáme třináctého dílu. Harry se musí rozhodnout, jestli půjde vstříc alkoholu, nebo uteče do zahraničí, nebo se pokusí být dobrým otcem. Jeho rozhodnutí neznáme, já si ale myslím, že odletí někam daleko, protože je mu to podobné a párkrát to tak už udělal.
Podtrženo a sečteno: kniha je to opět skvěle napsaná a plná emocí a hlubokých myšlenek. Zklamala mě v tom ohledu, že se jednalo o smrt blízké osoby hlavního hrdiny. Poslední díly se celkově točí kolem osobního života postav a chybí mi tam jakási šťáva, která byla v prvních dílech, a přijde mi, že se „z toho autor snaží už jen něco vytřískat“. Nicméně to byl hezký návrat do Osla Harryho Holea.


Nůž Nůž Jo Nesbø

Harry Hole se už mnohokrát probudil s temným tušením, prázdnou hlavou a kocovinou jako trám. Tentokrát je ovšem probuzení ještě horší než jindy. Kdysi slavný kriminalista má na rukou i kalhotách krev a až po chvíli si vybaví, že z... více


Komentáře (0)

Přidat komentář