Jelení vršek

recenze

Jelení vršek (2022) 4 z 5 / ElisR1
Jelení vršek

Historický román z prostředí východních Čech, který je velmi čtivý. Sice je první polovina knihy hodně popisná, pravděpodobně proto, aby nám autorka přiblížila historické události i postavy, kterých je v příběhu hodně, ale přesto se čte hodně dobře a udrží si čtenářovu pozornost.
Co se týče stylu vyprávění, tak děj příběhu sledujeme z pohledů mnoha postav a místy se střídá současnost se vzpomínkami, aniž by to bylo nějak výrazněji odděleno, takže někdy může být příběh poněkud matoucí.
Jak už jsem řekla, první polovina knihy je informačně velmi obsáhlá, což hodně zpomaluje tempo vyprávění, a pokud se v ději zrovna odehrává nějaká akce, tak bohužel musím říct, že ve velkém množství popisů ty akčnější části trochu zapadají.
Druhá polovina příběhu je na tom podstatně lépe. Nachází se v ní mnohem více akce a tempo vyprávění nabírá na obrátkách, takže příběh začne krásně plynout a vy budete mít během chvíle dočteno.
Celkově má autorka velmi čtivý styl psaní i přes popisnější první polovinu knihy a do příběhu se jí podařilo zakomponovat od všeho něco. Dočkají se jak milovníci zvratů a akce, tak i romantické duše. To vše je doplněno i o nějaké ty intriky, které si zaručeně získají vaši pozornost.
A pokud jsem vás na začátku vyděsila tou horší orientací, tak snad vás uklidním tím, že se v závěru Jeleního vršku nacházejí vysvětlivky včetně slovníčku výrazů tehdejší doby i přehled postav, které se v příběhu vyskytují.
Když už jsem u těch postav, tak se k nim zrovna vyjádřím. Za mě autorka odvedla dobrou práci. Dianu si oblíbíte pro její skromnost. Lešického zase budete milovat pro jeho vztah k Dianě a Jan vás bude štvát svojí paličatostí. Prostě je na co se těšit.

Vydařený historický román s trošku pomalejším rozjezdem a předvídatelným koncem. Sympatický styl autorčina vyprávění vám to ale vynahradí a ve výsledku se nebudete moci od knihy odtrhnout.


Jelení vršek Jelení vršek Hana Marie Körnerová (p)

Východní Čechy na sklonku 16. století. Na hrad, kde žije Jan – poslední potomek pánů ze Zhoře, přijíždí z Francie vdova po jeho mladším bratru Vilémovi. Bratři si byli od malička velmi blízcí, rozkol mezi nimi nastane až ve chv... více


Komentáře (0)

Přidat komentář