Jaro je tu!

recenze

Jaro je tu! : s Luckou, Jendou a Martínkem (2010) 5 z 5 / bajub
Jaro je tu! : s Luckou, Jendou a Martínkem

Nedávno mě dost překvapilo zjištění, že je spousta lidí, kteří knihu "Jaro je tu!" autorky Andrey Popprové neznají, a to tedy musíme napravit! Autorka totiž vytvořila sérii čtyř knih zaměřených na jednotlivá roční období a všechny jsou opravdu velmi povedené.

Ano, patřím mezi matky, které tematicky aktualizují dětskou poličku s knihami (na mou obranu, tematickou máme jen jednu, zbytek si organizuje dcera sama. Bohužel. Oblíbí si totiž vždycky pár kousků a ty čteme bambilionkrát za den stále dookola .) Ale s čistým svědomím mohu prohlásit, že nejčastěji se u nás momentálně sahá právě po knize Jaro je tu! A to navzdory tomu, že je kniha doporučena dětem od 5 let.

Její oblíbenost u nás doma si vysvětluji v barevnosti a pestrosti ilustrací, které dětskému oku lahodí (pravda, některým dospělým se může na první pohled zdát až přeplácaná, ale dejte tomu šanci, věřím, že když do knihy proniknete, sedne si to), a zejména ve velké interakci s malými čtenáři.

Knihou provází Lucka společně se svými brášky Martínkem a Jendou, s nimiž objevujeme krásy jara - jarní přírody, tradic a zvyků. Jen pro představu, autorka do knihy zařadila masopust, pálení čarodějnic, Velikonoce, aprílové dovádění, ale také dětem vysvětluje, co se děje v přírodě, jak se k tomu všemu vztahují pranostiky, apod.

Co je ale důležité, není to jednolitý, nudný text. Už jen samotné grafické zpracování děti zaujme - změna písma, toku textu, komiks, a to vše bohatě doplněné tematickými ilustracemi. A pozoooor, kniha je celá postavená na interakci se čtenářem - děti se neustále zapojují, plní úkoly, kroužkují, doplňují, hrají hry, hádají, zároveň mohou zkoušet i realizovat jednotlivé činnosti podle návodů (péct boží milosti, mazanec, vyrobit čarodějnici, frkačku z pampelišek, anebo jako aktuálně u nás doma nechat vyklíčit čočku, fazole či hrách). Joooo a má i bonus - jarní vystřihovánky!

Takže děcka, jste-li rodičové malých dětí, učitelé v MŠ či učitelé 1. stupně ZŠ, je tohle naprostý must have, najdete zde spoustu nápadů a inspirací pěkně pohromadě.


Jaro je tu! : s Luckou, Jendou a Martínkem Jaro je tu! : s Luckou, Jendou a Martínkem Andrea Popprová

A je tu zase Lucka s brášky Jednou a Martínkem, které už známe z krásné knížky Čekání na Vánoce. Tři sourozence tentokrát potkáme v jarním čase, který v sobě také skrývá spoustu hezkých zvyků a aktivit, jako je otvírání studánek,p... více


Komentáře (0)

Přidat komentář