Jako vážně?

recenze

Koruna z kostí a zlata (2022) 1 z 5 / gabrielleee3532
Koruna z kostí a zlata

První díl jsem nečekaně shltla během pár okamžiků. Okamžitě jsem dokoupila celý zbytek série. Druhý díl na tom byl podobně, ale musím se přiznat, že prvotní nadšení opadlo. I díky překladatelským chybám, bohužel, kterých je víc než požehnaně (ve všech knihách). Některé věty nedávaly smysl nebo si protiřečily s tím, co bylo řečeno... Občas hrozný zmatek.

Ale 3. díl? Uf... Zdá se mi, jakoby se i sama autorka zamotala do příběhu a snažila se z něj vyždímat každý kousíček, byť to znamená, že ne vše dává smysl. Tolik bohů, božstev, smrtelníků, Atlanťanů, poloatlanťanů, měňavců... Bože. Vlastně mi připadá, jak kdyby autorka nalepila všechny známé fantasy knihy a postavy do nového, "uceleného" příběhu. Nedá se v tom zkrátka vůbec vyznat. Dokonce některé řečené věci se i později v knize vylučují! Jak říkám, zdá se mi, že se v tom autorka ztratila a následně se ztratil i překladatel.

Z Casteela se stává věčně nadržený princ, který tak nějak postrádá své vlastní charisma z 1. dílu. Co ale beru jako plus, minimálně v první půlce děje se z něj nestává chudák, který není schopný se o sebe postarat a veškerou iniciativu o jeho věčnou záchranu nepřebírá hlavní hrdinka (narozdíl o jiných fantasy sérií). Hlavní hrdince by snad musela v realitě z jejích vlastních myšlenek bouchnout hlava. Pořád dokola přemýšlí nad stejnými věcmi - jako čtenář ale tušíte, jak vlastně na konci dopadnou. Motá se to kolem stále stejné věci - kdo je vlastně Poppy. Stále se mění, kdo je/není příbuzný, co z toho pramení, co bude dál - a stále dokola. Omáčky je tam požehnaně, když přeskočíte pár stran, vlastně o nic nepřijdete, nad vším se strašně přemýšlí. A naopak. Když je akce a děje se něco zajímavého, podrobnosti téměř chybí, vše proběhne a nikdo se už nad logikou věci pořádně nepozastaví. Občas se i sama autorka v příběhu doslova ztratí a uplynulým událostem, na které postavy vzpomínají, najednou připíše úplně jiné místo, než kde se vlastně staly.

Ne jednou se mi stalo, že jsem vykřikla, jestli si snad už někdo nedělá srandu a knihu odhodila, převážně kvůli logice věci (spoiler: např. je uvedeno, že božstvo nebo bohy téměř není možné zabít, že to svedou pouze jiní bohové/božstva, ale přitom se hlavní hrdinka dostává hrobníkovi z lopaty co chvilku. Později se autorka toto tvrzení snaží zmírnit, ale vše se zase víc zamotává, až to prostě celé nedává vůbec žádný smysl). Nemám ale ráda nedočtené knihy a vzhledem k informaci, že knih má být celkem 6, jsem opravdu zvědavá, jestli knihy spadnou na úplné dno, anebo mají šanci se zachránit (a já tak budu předstírat, že napsané zmatky neexistují). Mám chuť vzít zvýrazňovač, knihy přečíst znovu a veškeré rozporuplné informace sepsat. Ale - asi ani za to minimálně 3. díl nestojí. 2 hvězdy za to, že se autorce musel opravdu zavařit mozek, aby to celé nějak poslepovala a že je příběh jinak napsaný čtivě. Neuškodilo by mu ale zjednodušení a redukce postav, historie, jmen, druhů bytostí a myšlenek. Škoda potenciálu.


Koruna z kostí a zlata Koruna z kostí a zlata Jennifer L. Armentrout

Pokloňte se své královně, nebo před ní vykrvácejte. Třetí díl bestsellerové fantasy série. Poppy by ani ve snu nenapadlo, že někdy zažije lásku, jakou našla u prince Casteela. Chce si užívat svého štěstí, ale předtím se musí r... více


Komentáře (1)

Přidat komentář

Thalin
18.05.2023

Casteel mi jako úchylný nadrženec přišel už ve druhém díle a jeho neustálé kočkování s Poppy mě tak štvalo a znechucovalo, že jsem se do dalšího dílu nepouštěla. A vůbec toho nelituju.