Jako stín – napínavá detektivka

recenze

Jako stín (2022) 4 z 5 / Kizuizi
Jako stín

Edinburská policie řeší únos jedné ženy, a jako posilu do týmu si přizvou londýnského inspektora Brodieho Baardu a americkou forenzní psycholožku Connie Woolwienovou. Oba dva je čeká velmi nelehký úkol, protože pachatel se nerozpakuje unést člověka na ulici, ani se nezabývá důkazy. Dokáží odhalit jeho motiv a najít ho včas?

Knihy od Helen Fields mě lákají už dlouho, ale ještě jsem se k její „dokonalé sérii“ nedostala. Ovšem skvělá možnost se mi naskytla právě s knihou Jako stín, která do série nepatří.

Ó tohle bylo skvělé čtení! Napínavé, zajímavé, no a konec? Ten byl skoro „infarktový“!Uznávám, že jsem si místy říkala, jestli to není trošilinku přehnané, ale ono se vlastně všechno postupně vysvětlilo a hned to dávalo větší smysl. Jo tohle bylo hodně dobré.

Docela často se mě někdo ptá, jak můžu pořád číst ty krváky, nebo psychologicky laděné knihy, a proto mám radost z knih, jako je právě tahle, když se v ději dozvím i něco nového či zajímavého, a mohu tím argumentovat (prostě být občas za chytrou). Zde to konkrétně jsou dva typy „nemocí“ - achromatopsie (tou trpí „naše“ forenzní psycholožka, a v praxi to znamená, že nevidí barevně, ale jen černobíle), a pak jedna velmi vzácná duševní porucha - Cotardův syndrom (opravdu existuje a běhá z toho mráz po zádech).

Moc se mi líbila postava Connie; taková hubatá ženská, která se nebojí říct pravdu a jde si pevně za svým cílem, i když to občas znamená dost velké nebezpečí. Dobrou protiváhou je jí Brodie, který je gentleman, a občas až přehnaně slušný. Jejich vzájemné špičkování pak odlehčuje v tíživých momentech a nutí čtenáře se i pousmát. Vůbec by mi nevadilo, kdyby kniha měla i pokračování, protože tahle dvojka vyšetřovatelů, mi opravdu sedla.

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Albatros Media (Kniha Zlin)


Jako stín Jako stín Helen Fields

Mysteriózní thriller od autorky Dokonalé série Někde tam je. Skrývá se. A neustále se dívá. Edinburské kriminální oddělení má plné ruce práce s případem únosce, kterého svědci popisují spíš jako stín než jako opravdového člověka... více


Komentáře (0)

Přidat komentář