I krása může klamat

recenze

Krásky (2020) / MilenneWaver
Krásky

Ve království Orleáns je krása už roky tím, co ovlivňuje životy lidí. Rodí se totiž šedí, a proto jejich jediná naděje na krásu spočívá v rukou Krásek, žen, které díky svým schopnostem mohou lidi dle jejich přání měnit a upravovat. Pokud si tedy jejich služby mohou dovolit. Být krásným je totiž luxus, který si v Orleánsu mohou dovolit pouze ti bohatší. Mezi Krásky patří i Camellia, která si nepřeje nic jiného, než aby měla tu čest zůstat u královského dvora. Ale i když se její přání splní, do její vysněné dokonalosti má opravdu daleko. Protože jak Camellia ostatně brzy zjišťuje, na dvoře se skrývá tolik tajemství a nebezpečí, že stačí jeden špatný krok, nebo jedno špatné slovo, aby se její sladký život nenávratně změnil.

Na Krásky jsem byla zvědavá už od začátku, především kvůli zahraničním recenzím, ale i samotnému námětu, který je zkrátka skvělý. Království Orleáns je dokonalý prototyp fantasy smíchaného se špetkou dystopie. Odraz toho, jak by svět mohl vypadat, pokud by lidé byli ještě víc zahledění do sebe a vlastní krásy. A ještě než se pustíme do samotné recenze, ráda bych zmínila autorčinu poznámku, kterou najdete na konci knihy před poděkováním. Vysvětluje zde, jak vůbec k nápadu na tuhle knihu přišla a je to natolik zajímavé, že to celému příběhu přinese nový a mnohem skutečnější rozměr.

Ačkoliv jsem zpočátku neměla o hlavní hrdince valné mínění, nakonec se z Camellie vyklubala překvapivě dobrá postava. Jakožto Kráska je sice zvyklá na život plný pravidel a omezení, ale ani to nezabrání její vytrvalé povaze v tom, aby dosáhla toho, čeho chce. Na druhou stranu má i svou jemnější stránku, ve které jí skutečně záleží jak na svých sestrách, tak i ostatních. A právě kvůli tomu bylo neskutečně zajímavé sledovat vývoj jejího charakteru, obzvlášť v druhé polovině knihy, kdy začala společnost vnímat tak, jaká skutečně je.

Začátek knihy byl poněkud pomalejší, než jsem čekala, to však dávám za vinu anotaci, která si jak to tak bývá, příběh trochu zkrátila a upravila. Nicméně však vynechala dost podstatnou část knihy, která vás do světa plného krásy postupně uvede. Začátek! Ještě předtím, než se Camellia vůbec do paláce dostane, se totiž stane mnoho věcí, které v budoucnu děj výrazně ovlivní. Palce nahoru má za mě autorka určitě za to, jakým způsobem dokázala všechny důležité postavy čtenáři představit, aniž by to působilo přehlceně nebo zmateně. Zároveň tím i rovnou představí svět a magii krásek, takže máte hned po pár stránkách jasnou představu toho, jaká atmosféra bude v knize panovat. A teprve potom, se s pomocí jednoho drobného zvratu děj konečně rozbíhá a postupně odhalí prvních pár tajemství, které svět Krásek obklopují.

Dlouho na sebe nenechá čekat ani záporák, kterého bez problémů poznáte už na první pohled. A tím se dostáváme i k tomu, v čem kniha pokulhává. Zvraty. Pokud máte už pár Young Adult knih načteno, pak vás události, které se v Kráskách později stanou, nepřekvapí. A to je opravdu škoda, protože má tenhle příběh neskutečný potenciál, ale v tomhle ohledu zůstal nevyužit. Proto mě také poměrně zklamal i konec, od kterého jsem čekala něco víc.

Autorčin styl psaní je sice jednodušší, ale díky němu vám celý příběh bude příjemně utíkat, ani příliš pomalým, ani příliš rychlým tempem. Co však musím zmínit je, že se v knize najdou kratší úseky, které některým čtenářům nevyhovovaly. Jedná se zejména o scény, ve kterých autorka bohatě popisuje například vzhled i barvu šatů nebo vlasů, takže pokud vás podobně delší popisy nebaví, připravte se, že jich tam pár uvidíte. A sama bych určitě ještě doplnila, že v knize najdete i pár ošklivějších scén, ve kterých je poměrně graficky popsaná například úprava očí, která se těm se slabším žaludkem zrovna líbit nebude.

Krásky bych určitě doporučila těm, kteří hledají YA knihu s originálním námětem a temnější zápletkou. V tomhle vás kniha určitě příjemně překvapí. Naopak to ale nebude nic pro náročnější čtenáře. Jakkoliv jsem si knihu užila a ocenila všechny její plusy, věřím tomu, že bude vyhovovat spíše mladším čtenářům, nebo obecně těm, kteří nebudou mít očekávání nastavena přehnaně vysoko.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a Albatros Media.


Krásky Krásky Dhonielle Clayton

Temný fantasy román o společnosti, která staví krásu nadevše“ V honosném světě Orléans je krása tou nejvyšší hodnotou. Lidé se zde rodí šedí a pouze uctívané Krásky mohou díky svým schopnostem měnit jejich zevnějšek i povahu. Ca... více


Komentáře (0)

Přidat komentář