I knihy mohou zachránit život

recenze

Múzy za ostnatým drátem (2023) 5 z 5 / LukBook
Múzy za ostnatým drátem

Můzy za ostnatým drátem jsou vyprávěním plným bolesti, nespravedlnosti a strachu. Román britského spisovatele J.C. Maetise se totiž odehrává v době druhé světové války, kdy život mnoha lidí visel každou chvíli jen na vlásku.

Hlavními postavami jsou spisovatelé a přátelé Mathias a Johannes, kteří nejen že přijdou o možnost psát pod vlastním jménem své knihy, ale zároveň jim hrozí i velké nebezpečí. Nacisté si je totiž kdykoliv mohou vzít na mušku. Rozhodnou se tedy, že se pokusí svému budoucímu tragickému osudu uniknout a vydají se na hodně nebezpečnou cestu. Ta je ovšem jejich jedinou možností, jak zachránit nejen sebe, ale i své rodiny.

Kniha se odehrává v Rakousku již před začátkem druhé světové války. Neznamená to ovšem, že by se jednalo o nějak pozitivní dobu. Právě Rakousko totiž obsadil Hitler hned po svém převzetí moci v Německu, takže židé a všichni nepřátelé státu se ocitli v obrovském nebezpečí.

V našem příběhu máte možnost sledovat dvojici spisovatelů. Zatímco nejdříve jsou jejich cesty podobné, postupně se rozdělí do zcela jiných směrů. Díky tomu budete mít možnost pozorovat na jednu stranu život v ilegalitě v obrovském nebezpečí (ale přecijen trochu svobodnější) a na té druhé dění přímo v jednom z nejhorších vyhlazovacích táborů Sobibor.

Jak už jste určitě pochopili, nebude se jednat o žádné veselé čtení. Přesto se do něj dostala i láska, hluboké přátelství a dokonce i chvíle, kdy dobro zvítězí nad zlem. Bude to ovšem všechny stát spoustu bolesti.

Autor za mě umí velice dobře popsat danou dobu a to z mnoha pohledů. Jak už jsme se zmínili, budete svědky utrpení lidí ve vyhlazovacím táboře. Potkáte tu členy Sonderkommanda a částečně se podíváte na jejich práci. I na tomto strašlivém místě se ovšem nakonec najde několik pozitivnějších věcí.

Vedle toho budete svědky přiostřující se nálady v největším rakouském městě. Temnota z textu doslova čiší a to nejen z událostí, ale i samotných osob. Nesmějí totiž samozřejmě chybět ani nemilosrdní nacisti, kteří neváhají jít přes mrtvoly.

Částečně se tu dokonce odehraje i detektivní linka, kdy se odehraje určitá událost a vy až později zjistíte, jak se vlastně celá stala. Celkově se jedná o velice zajímavě poskládaný román, který se rozvíjí do mnoha směrů, přesto stále zůstává srozumitelný a poměrně lehký na pochopení. Mezi účastníky se dokonce objeví i slavný Sigmund Freud, i když v takové vedlejší roli. Knihy a jejich autoři zde ovšem mají význam zásadní a většina věcí se okolo nich vlastně motá.

Jedinou věcí, který mi tak trochu vadí, je chybějící doslov. Vlastně se tak nedozvíte, zda je vše založeno na fikci nebo se tu nacházejí i kousky pravdy. Některé části samozřejmě mohou vycházet z reality tehdejších dnů, ale většina je zřejmě smyšlená.

Zápletka a celý příběh na mě působily velice živě a ve vaší hlavě se budou při čtení odehrávat jako by se jednalo o skutečnost. Celé je to poměrně uvěřitelné (někdy možná jen lehce překombinované) a samozřejmě hlavně hodně emotivní.

Můzy za ostnatým drátem jsou velice zajímavou knihou v níž máte možnost poznat druhou světovou válku hned z několika pohledů. K větší čtivosti je samozřejmě znát zbeletrizovaná forma, ale přesto může i tato kniha sloužit k tomu, abyste si představili ony hrůzy odehrávající se během této temné kapitoly lidských dějin.


Múzy za ostnatým drátem Múzy za ostnatým drátem J.C. Maetis

S Hitlerovým převzetím moci nad Rakouskem musejí spisovatelé Mathias a Johannes čelit strachu, že nebudou moci dál psát. Obrátí se na literárního agenta Juliana, který má ve Vídni mnoho kontaktů a doufá, že pro ně nalezne řešení j... více


Komentáře (0)

Přidat komentář