Hra na kočku a myš, ve které nejsou žádné hranice

recenze

Matčina hra (2019) 4 z 5 / katule1992
Matčina hra

NĚCO NA ÚVOD

Dneska jsem si pro Vás připravila recenzi na psychothriller Matčina hra, který je prvotinou usměvavé anglické autorky Sandie Jones. Pokud nevíte, co se pod názvem Matčina hra ukrývá, zkuste si představit hru na kočku a myš,přičemž jedna z nich je nastávající snacha a druhá budoucí tchyně. A jak je známo v těchto hrách neexistují žádná pravidla.

Na knihu jsem četla nespočet recenzí, jež vyjadřovaly spíše zklamání z vývoje děje. Knihu jsem tedy odsunula do kouta poznání s tím, že to asi nebude nic pro mě. Pak jsem ale narazila na recenzi od Šárky z blogu Můj knižní ráj a byla jsem nadšená. Konečně recenze, která mě přesvědčila o opaku a knihu jsem si ihned stáhla do své čtečky. Večer jsem s ní zalehla a nešla spát dříve, než jsem ,,otočila" poslední stránku.


POPIS KNIHY

Emily je usměvavá mladá dáma, která zatouží po sklence rosé po jedné z dalších nudných konferencí o náboru zaměstnanců. Adam je sebevědomý mládenec, který neváhá pro láhev piva Peroni předběhnout řadu čekajících zákazníků. A přesto se Emily proti své vůli do onoho předbíhajícího muže zamiluje a on se zamiluje do ní.

Emily miluje Adama. Adam miluje Emily a svoji matku. A zde je kámen úrazu. Už při prvním setkání s Adamovou matkou,Pammie, Emily neujde, že Adam je maminčin mazánek a Pammie udělá pro jeho štěstí cokoliv a poměrně brzy zjistí, kam až je schopná zajít pro blaho svého syna.

Jak se často říká, co řekne maminka je svaté a přes to vlak nejede. Adam se nechává svoji matkou nezdravě manipulovat a vše vrcholí v době příprav na svatbu. Z počátku vše vypadá jako běžné nedorozumění mezi tchyní a snachou, které lze rozumně vysvětlit. Postupně se ale jejich nedorozumění mění v boj. Emily je na pokraji svých sil, ale nemá žádné důkazy, díky kterým by mohla Adamovi dokázat jak zlá a zákeřná je jeho matka. Emily se nehodlá jen tak lehce Adama vzdát a rozhodne se bojovat stejně tvrdě jako ona sama.

Kdo z této hry vyjde jako vítěz?

HODNOCENÍ

Po přečtení Šárčiny recenze jsem se na knihu opravdu těšila a nedokážu ani popsat, jak moc jsem ráda, že jsem se pro knihu rozhodla. Děj mi doslova utekl přímo před očima a já ho hltala jedním dechem a nadechla se opět až po poslední stránce. Jednoduchý, plynulý a přesto napínavý děj i s překvapivým, ne šokujícím, závěrem.

Sandie Jones správně vybrala pro toto psychologické drama ich-formu z pohledu hlavní, postupem času nešťastné a zoufalé, hlavní hrdinky Emily, díky čemuž se dokážeme vcítit do jejich pocitů během ataků budoucí tchyně. Pro jakési ozvláštnění je v prologu a epilogu použita také ich-forma, ale tentokrát z pohledu Adamovy matky, Pammie. Což se může zdát zmatečné, ale po přečtení knihy zjistíte, že je to vlastně působivý autorčin záměr.

Jednotlivé hlavní postavy jsou vykresleny bravurně a je vidět, že si s tím dala autorka velkou práci a ve výsledku působí všichni realisticky. Pammie jsem nesnášela od prvního setkání. Nedokážu si představit, co bych dělala, kdybych se s ní měla setkat i ve skutečnosti. Takový odpor jsem k hlavní postavě dlouho necítila. Typická manipulátorka.Fuj. Emily mi bylo často líto, na druhou stranu jsem nechápala, proč tak dlouho mlčela a nehájila se. V příběhu měla několik více než vhodných situací, kdy se mohla bránit. Adam je prostě maminčin mazánek, který si bez své matky snad nezapne ani triko. Nechápu, co na něm po tom všem Emily viděla. Já mít vede sebe někoho jako je on mít nemohla.

Jak jsem již psala, Sandie Jones si na závěr připravila menší překvapení v podobě rozuzlení Matčiny hry. Jistě chápete, že to zde nemohu napsat a připravit Vás tak o překvapení číhající na posledních stránkách, ale myslím si, že přestože to některé čtenáře, stejně jako mě, napadne uprostřed knihy, stejně budete na závěr nevěřícně kroutit hlavou.Matčina hra není klasickým napínavým thrillerem, ale spíše psychologickým thrillerem pojednávajícím o lidském chování a duševních procesech kombinujících s napětím. Pokud tedy nejste fanoušky klasických thrillerů, Matčina hra bude přímo pro Vás.


Matčina hra Matčina hra Sandie Jones

Návykový psychologický thriller plný nečekaných zvratů o ničivém vztahu mezi Emily, jejím přítelem Adamem a jeho matkou Pammie. Ukazuje, jak mocná může být síla manipulace a že všechno nemusí být tak, jak se na první pohled zdá. O... více


Komentáře (1)

Přidat komentář

IvaRauchová
30.12.2019

Matčina hra je kniha, která mnezcela pohltila. Někomu možná připomene mírně jistou filmovou komedii, ale je to podobnost skutečně náhodná. Konec byl neskutečný a doslova mi vyrazil dech. Za sebe davam 5/5