Hororová lahůdka pro všechny milovníky žánru

recenze

Program Nosferatu (2024) 4 z 5 / assa
Program Nosferatu

„Každej den se budíme do novýho boje a můžeme jen doufat, že ho přežijeme. Pak přijde okamžik, kdy se vám to nepodaří.“

Čtrnáctá Zrnka temnoty od nakladatelství Golden Dog jsou venku a my se společně podíváme, jak se vyvedla. Tentokrát se Zrnka zmocnila tuzemského autora, který není na poli hororu rozhodně žádným nováčkem. Miroslav Pech v tomto žánru debutoval knihou Mainstream, který řada recenzentů označila za extrémní a neváhali jej přirovnat k dílům autorů jako Jack Ketchum či Edward Lee. U Golden Dog čtenářům v minulosti představil své další „temné“ romány Dítě tmy a Rytíř.
Novela Program Nosferatu originálně pojala zdánlivě dávno vyčpělé téma. Ano, jak již název napovídá, bude se vysávat životodárná tekutina, i když tomu zpočátku vůbec nic nenapovídá. Jedná se totiž o příběh obyčejné rodiny, zejména pak o velmi pěkný vztah otce s dcerou, který je vyprávěn v první osobě z pohledu dívky. Autor do příběhu jistě zakomponoval i část svého osobního života a přináší zajímavé postřehy z toho profesního.
Josef „Goblin“ Štěpán je mezi fanoušky uznávaný autor hororových příběhů. Celá kniha je tak prostoupena láskou k hororovému žánru, především pak k mistrovi ve svém oboru Stephenu Kingovi. Spousta odkazů nejen na jeho tvorbu (ve velké míře i na tu Barkerovu) okořeněných pořádnou dávkou černého humoru vám dokáží vykouzlit úsměv na rtech a vyvolat příjemné pocity z toho, že se s autorem vezete na stejné vlně.
Vždycky když píšu o některém z děl Miroslava Pecha, zmiňuji jednu z jeho silných stránek - tou je schopnost vytvářet realistické dialogy, čímž své knihy povyšuje na úplně jiný level a příběhy se díky tomu stávají neuvěřitelně čtivými.
Program Nosferatu je knihou emotivní, vtipnou, krvavou, bizarní, a hlavně ctí žánr. Jako fanoušek dobrého hororu jsem spokojen a ostatním mohu vřele doporučit.
A závěrem ještě jedna pozitivní citace:

„Každýmu někdo umřel. Každýmu dřív nebo později někdo umře, taková je naše jediná jistota. A pak ještě ta, že nakonec umřeme i my sami.“


Program Nosferatu Program Nosferatu Miroslav Pech

Josef „Goblin“ Štěpán je uznávaný autor hororových příběhů. Vlastně byl. Kristýna se musí vyrovnat s tátovým nečekaným odchodem. Štěpán dceru miloval a ona milovala jeho. Probírá se vzpomínkami, otcovými věcmi, až jednou pustí je... více


Komentáře (0)

Přidat komentář