Hlubiny fotbalové historie nesou jméno Masopust

recenze

S míčem kolem světa (1969) 4 z 5 / RoBertino27
S míčem kolem světa

Čas je nelítostný - pokud se dnes zeptáte fanoušků fotbalu na skutečné hvězdy sportovního odvětví Pellis a pedibus pulsus (latinsky Kůže strkaná nohama), jak se fotbal dávno před britským "objevem" nazýval, vytáhnou z rukávu nejčastěji Messiho, Ronalda nebo nějaké jejich vrstevníky. Ale co jim dnes řekne Josef Masopust?
O tomto fenomenálním záložníkovi, jediném československém držiteli prestižního Zlatého míče, byly napsány další knihy - tato vydaná v mládežnické edici 13 byla vytvořena s větším akcentem na mladší čtenáře - určitě zajímavé je, že na ni spolupracoval Masopustův spoluhráč Ivo Urban. Dotýká se všech důležitých bodů jeho kariéry, ale "nezdržuje" většími exkurzemi do hráčova soukromí. Ani Masopustovým spoluhráčům není věnován nějaký zásadní prostor; jsou popisovány jejich schopnosti či vlastnosti, ale dále jejich představování není jakkoli rozvinuto.
Aby byl vypíchnut ten nejdůležitější moment Josefovy kariéry, začíná kniha pro Československo úžasným úspěchem na mistrovství světa 1962 v Chile. Ačkoliv byla tato událost mnohokrát popsána, najdeme tu některé další maličkosti, doplňujících celistvou mozaiku zisku stříbrných medailí.
V dalších kapitolách provázíme Masopusta nejen po zajímavých zájezdech po celém světě, z nichž velmi atraktivním byla účast na okázalé Mezinárodní fotbalové lize v USA, takzvaném Americkém poháru podnikatele Coxe. Lze bez nadsázky říci, že pozdější publikace Druhý poločas v mnohem právě z této knihy vycházela.
V současnosti jednoznačně antikvariátní či pamětnická brožura bude pro mnohé překonaná nebo poplatná době, ale kdo chce poznat důkladně Josefa Masopusta, neměl by ji vynechat.


S míčem kolem světa S míčem kolem světa Josef Masopust

Vzpomínky J. Masopusta detailně líčí život fotbalisty, namáhavou přípravu a důležitá domácí i mezinárodní utkání. A tak Masopustova vlivná osobní účast v činnosti našeho fotbalového mužstva vypodobňuje dvacetileté utvářeníčeskoslo... více


Komentáře (0)

Přidat komentář