Historická detektivka dle mých představ

recenze

Kdo s ohněm zachází (2019) 5 z 5 / MedvedBrtnik
Kdo s ohněm zachází

Někomu vadí, že se Pavel Hrdlička příliš zaměřuje na popis života společnosti na přelomu 14. a 15. století, kdy se odehrávají jeho příběhy, ale právě to je na vlastně jednoduchém detektivním příběhu skvělé. Čtenář se dozví naprosto nenásilnou formou to, co mu školní dějepis, stále vyučovaný spíše nezáživně, neposkytne. Oceňuji také, že na rozdíl od někdy až oplzlého Vondrušky (ano, vím, historického kejklíře Vondrušku čísti, sám za šaška býti) jsou tu případné "blízké" vztahy mezi lidmi zmiňované a popisované velmi decentně, humorně, a přesto vypovídající formou.
Atmosféra čtenáře vtáhne do děje - temné pražské uličky, kam se po setmění nesmělo bez lucerny, prostředí hospod a šenků různých úrovní, problémy s úředním šimlem, které se zjevně táhnou lidskou společností po staletí...skvělé!
Velmi jsem si oblíbila Václava od Černého koně a jeho chytrou, hubatou, ale hodnou ženu a její kuchyni :) Biřic Vohnout, dobromyslný hulvát je také báječná figurka.
Detektivní zápletka v podstatě jednoduchá, ale propracovaná a děj je napínavý.
Dávám plný počet hvězdiček.


Kdo s ohněm zachází Kdo s ohněm zachází Pavel Hrdlička

Volné pokračování historické detektivky Smrt nosí rudé škorně se opět odehrává ve středověké Praze, a to v prosinci roku 1399. Václav od Černého koně, podrychtář Starého Města pražského, řeší další případy. Nemá toho na svých bedr... více


Komentáře (0)

Přidat komentář