Harryho čtvrté dobrodružství

recenze

Harry Potter a Ohnivý pohár (ilustrované vydání) (2019) / MilenneWaver
Harry Potter a Ohnivý pohár (ilustrované vydání)

Konečně jsme se po dalších letech dočkali i nového ilustrovaného vydání Harryho Pottera, které tak díky novým malbám a obrázkům je ještě kouzelnější, než kdy dřív. Dnes se tedy podíváme na to, jak se tohle nové vydání povedlo.

Harry Potter a Ohnivý pohár, je po relativně "oddechovém" Vězni z Azkabanu, kniha, ve které na čtenáře čeká nejen spousta akce, ale i dobrodružství. Jde v ní také znovu jasně vidět, jak detailně Rowlingová promyslela každičký detail kouzelnického světa, a do jakých výšin sahá její fantazie, neboť v tomhle díle čtenář pozná nejen další z magických bytostí, ale i nové postavy a místa.

Mimo klasického zlatého tria a vedlejších postav, které již dobře známe z předchozích dílů, se na scéně objevují i postavy, na které jsme zatím nenarazili. A je jich opravdu hodně. Jedná se jak o studenty dalších kouzelnických škol, Kruvalu a Krásnohůlek, tak i pár dalších postav z Bradavic, které budou mít v Ohnivém poháru významnou roli. Těšit se tak můžete například na postavu Cedricka Diggoryho nebo pošuka Moodyho.

Už začátek Ohnivého poháru připravuje čtenáře na trochu temnější notu. Voldemort sice byl už párkrát poražen, ale nebyl mrtvý, o tom se ostatně čtenář přesvědčí sám v prvních pár stranách. Ale nebojte se, temnější scény přečtete rychle a brzy se vrátíte zpátky na typický začátek Harryho Pottera, který čtenáře pomalu uvede do nového školního roku v Bradavicích. Tentokrát na studenty čeká něco nového. A není to nic jiného než výzva, turnaj tří kouzelníků, do kterého se mohou starší studenti kouzelnických škol zapojit a soupeřit mezi sebou. Jenže, jak tomu tak bývá, ani tenhle školní rok nestráví Harry Potter v klidu. Jeho jméno bylo totiž vybráno Ohnivým pohárem a jemu nezbývá nic jiného, než se účastnit tří nebezpečných zkoušek a nejlépe při tom neumřít.

Koncept tří kouzelnických soutěží je hodně chytře vymyšlený a čte se opravdu skvěle. Každému dobrodružství navíc nechybí jedinečnost, takže dojde jak na skutečnou akci, tak i na střet s různými mýtickými bytostmi.

Styl psaní je věc, o kterou se můžete bezpochyby opřít i v případě, že zápletka není nic pro vás. Rowlingová zkrátka píše skvěle, ví, jak čtenáře zaujmout, jak naladit tu správnou "čarovnou" atmosféru a jak naplánovat zvraty tak, aby čtenáře doopravdy překvapily. Takže, nehledě na to, kolik stran kniha ve skutečnosti má, celý příběh uteče až příliš rychle, tomu můžete věřit.

Ilustrace v knize jsou nádherně a skvěle doplňují příběh, který se na jejich pozadí odvíjí. Stejně jako u předchozích dílů si nejde nepovšimnout toho, jak se Jim Kay zaměřuje i na ty sebemenší detaily i rozmanitost barev, proto mohu s jistotou říct, že si styl jeho maleb zamilujete.

Harry Potter a Ohnivý pohár je zkrátka a dobře dalším velice povedeným novým zpracováním příběhu, u kterého si vychutnáte nejen čtivý obsah, ale i skutečně krásné ilustrace. Jak jde vidět, Jim Kay se s každou knihou zlepšuje, proto se už nyní nemohu dočkat toho, co nám přinese ve Fénixově řádu.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a Albatros Media.


Harry Potter a Ohnivý pohár (ilustrované vydání) Harry Potter a Ohnivý pohár (ilustrované vydání) J. K. Rowling (p)

Čtvrté dobrodružství Harryho Pottera v ilustracích Jima Kaye! V Bradavicích se bude konat Turnaj tří kouzelníků. Zúčastnit se ho smí jen studenti, kterým už bylo sedmnáct let, a tak Harry Potter zatím alespoň sní o tom, že turnaj... více


Komentáře (0)

Přidat komentář