Dvojníci skrývají nejedno tajemství

recenze

Dvojníci (2020) / LukBook
Dvojníci

Někteří čtenáři už jen při vyslovení slov young adult kroutí odmítavě hlavou. Ne všechny tituly z této kategorie jsou ovšem pouze přeslazené braky pro teenagery. Přivítejte Dvojníky, které autorka Rebecca Hanover navedla tím správným směrem.

Hlavní postavou je od začátku Emmaline Chanceová, mladá dívka studující na prestižní Černohvozdské škole. Právě si prochází svým osobní peklem, protože jí před několika měsíci zemřel největší přítel Oliver. Do její školy navíc v novém roce přichází šestice klonů, mezi kterými je i dvojník jejího zesnulého kamaráda. Proč vlastně přišli právě k nim? Co jsou zač a jaké mají úmysly? Jejich příchod sebou přinese řadu otázek, ale i nepříjemností.

Dvojníci se odehrávají ve školním prostředí, ale rozhodně to není další Harry Potter. Přestože se dají zařadit mezi literaturu pro mládež, oproti slavnému čaroději daleko více tíhnou ke sci-fi. Najdete v nich totiž řadu moderních technologií, které usnadňují studentům život. Nebo s nimi naopak mohou lépe manipulovat.

Začátek příběhu se snaží představit místní studenty a atmosféru, jakožto i celkové vztahy mezi nimi. Děj je soustředěn především na Emmu, ale najdete tu i řadu dalších postav včetně její nejlepší kamarádky Pru nebo vyhlášených potvor Madison a Tessy. Prostě takové ty klasické charaktery pro každé podobné prostředí.

Výrazně se ovšem vymykají nový studenti. Jedná se o děti, které vznikly genetickými pokusy z DNA několika studentů Černohvozd. Vypadají téměř stejně. Rozdíly mezi nimi se dají najít jen v druhu oblečení a samozřejmě i povaze.

Čtenář postupně sleduje jejich zapracování do kolektivu a následně i první konflikty. Ne všichni totiž tyto klony vítají a někteří jsou proti nim vyloženě vysazení. Román má díky tomu i takovou lehkou příchuť xenofobie a dal by se částečně nazvat psychologickým.

Ostatně žánrové rozpětí je poměrně veliké, od zmiňovaného young adult, přes sci-fi až po určitou detektivní zápletku. Právě tento faktor napomáhá tomu, že je kniha přístupná různým věkovým kategoriím, přestože mladší čtenáři si jí asi užijí o trochu více.

Samotná zápletka se začne odehrávat velice brzy a nechybí v ní řada otazníků. Zejména v hlavě hlavní hrdinky se vrší dotazy. Proč se zabil její kamarád Oliver? A jaké je tajemství samotných klonů? Velice brzy o nich totiž zjistí daleko více a pravda bude lehce znepokojivá.

Postupem času začne přibývat větší množství akce, přijde několik významných zvratů a překvapení. Autorka se opravdu nebála některými změnami čtenáře téměř šokovat, což knize jen dodává plusové body. Zejména s blížícím se závěrem a některými odpověďmi budete nadšeně hltat každou další stránku, protože celé rozpletení je provedeno poměrně brilantně.

I když samotný konec je přecijen trochu uspěchaný. V jednom momentu jsem byl trochu zmaten a určité části působí lehce zmatečně, což je zapříčiněno rychlými skoky mezi realitami. Jestliže jste knihu četli, asi víte, o čem mluvím.

I přes tento drobný mínus jsou Dvojníci velice zajímavou knihou, kterou by si fanoušci výše napsaných žánrů rozhodně neměli nechat ujít. Vysoké tempo i promyšlená zápletka napomáhají k hodně slušné čtivosti. Velkým kladem je pro mě i romantická linka, která je tentokrát trochu na vedlejší koleji a nepůsobí vůbec prvoplánově.

Možná, že se po přečtení budete dívat okolo sebe, jestli náhodou nezahlédnete svého dvojníka. Kdo ví, třeba se jednoho dne dočkáme i podobných vymožeností.


Dvojníci Dvojníci Rebecca Hanover

Letos na podzim přichází do třetího ročníku prestižní Černohvozdské akademie šest nových studentů. Ale nejsou to jen tak obyčejní ambiciózní teenageři. Jsou to klony. A do školy chodí spolu se svými originály. Dvojníci jsou předm... více


Komentáře (1)

Přidat komentář

Vickie
18.05.2020

WOW! Hezky zpracované!