Dvanáct tajemství o pátrání po kostlivcích z minulosti

recenze

Dvanáct tajemství (2022) 4 z 5 / LukBook
Dvanáct tajemství

Detektivka Dvanáct tajemství od Roberta Golda se v zahraničí stala velice rychle bestsellerem. U nás to možná bude mít o něco složitější, ale přesto byste ji neměli zatracovat. Kniha je totiž rozhodně velice zajímavým čtením.

Hlavní postavou je novinář Ben Harper, který se ve své žurnalistické profesi zaměřuje zejména na kriminální případy. Jeden z těch nejožehavějších se ovšem nachází přímo v jeho minulosti. V dětství totiž přišel o bratra, který byl brutálně zavražděn. Pachatelky sice byli odhaleny a potrestány, přesto v jeho mysli zůstaly pochyby, zda se všechno odehrálo tak, jak to na první pohled vypadá. Jeho matka navíc brzy po smrti svého potomka spáchala sebevraždu, která rovněž není bez otazníků. Právě přišel ten pravý čas zapátrat po pravdě, jenž ovšem může být hodně nepříjemná.

Musím říct, že tahle knížka mě od začátku do konce bavila. Nejedná se vlastně o žádné zběsilé čtení plné akce. V průběhu dění se seznamujete s ústředními hrdiny celého příběhu, přičemž vlastně po většinu doby u některých ani netušíte, jak důležitá nakonec bude jejich role. Pachatelky zločiny jsou na první pohled jasné, ale tak jednoduché to mít čtenář samozřejmě nebude.

Vlastně mi to svojí zajímavou myšlenkou trochu připomíná některé tituly Harlana Cobena, který si rovněž umí skvěle pohrávat s vaší myslí, odvézt vaši pozornost do vedlejších uliček a nakonec přijít s šokujícím rozuzlením.

Jak samotný název napovídá, nejde tu jen o tajemství týkající se smrti bratra Bena Harpera. Různých záhad z minulosti je tu daleko více a postupně se budou před vašima očima odhalovat a tím vás přiblíží k celkovému rozuzlení. Připravte se na rodinná dramata, několik málo sexuálních momentů, ale někdy až téměř neskutečné spory mezi partnery.

Díky formě, kterou je celá kniha napsaná, se vlastně může zalíbit i lidem, jenž běžně detektivky nečtou. Nachází se totiž na rozcestí mezi románem a detektivkou, netečou v ní litry krve a více než o odhalení vrahů jde o odstranění kostlivců ze skříně.

Mělo by se jednat o první díl ze série Ben Harper a musím říct, že případné pokračování by mě velice zajímalo. A to nejen z pohledu onoho novináře, ale i dalších postav, jejichž osudy nebyly v tomto příběhu úplně uzavřeny.

Dvanáct tajemství je takovým černým koněm mezi detektivkami poslední doby. Na první pohled se jedná o nenápadnou záležitost, která má za mě ovšem velký potenciál stát se velice zajímavým počinem pro všechny čtenáře napínavých kriminálek. Jestli máte chuť na dostatečně zamotaný příběh plný záhad, vztahových peripetií, ale i sympatických postav, určitě zkuste právě tento. Třeba budete příjemně překvapeni.


Dvanáct tajemství Dvanáct tajemství Robert Gold

Novinář Ben Harper se ve své profesi zaměřil na kriminální případy. Nyní nastal čas, aby vynesl na světlo ten nejotřesnější, svůj vlastní. Když mu bylo osm, všemi otřásla brutální vražda jeho bratra a kamaráda, kteří byli ubodáni ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář