Dokonalé zakončení série o Nikolaji Lantsovovi

recenze

Vláda vlků (2021) 5 z 5 / Suzanne
Vláda vlků

Ravka je zadlužená, bez spojenců a stojí na pokraji války s Fjerdou, která ji mnohonásobně převyšuje počtem vojáků i palebnou silou. Navíc v zemi řádí podivná temnota, která ničí všechno živé – lidi, zvířata i přírodu. Zdá se, že se roztrhla samotná Vrása a že tento úkaz má něco společného s proradným bývalým vůdcem griš Temnyjem. Je vůbec možné takové nebezpečí odvrátit? Nebo je Ravka odsouzená ke zkáze?

Král Ravky Nikolaj Lantsov navíc čelí nařčení, že je nemanželským synem, a tudíž nemá na nárok na trůn. A co hůř, že ve Fjerdě se nachází skutečný dědic z rodu Lantsovů.

Zjistit, jestli je Vadik Demidov opravdu z lantsovské krve, dostává za úkol Nina Zenikovová, která se infiltrovala do domácnosti samotného velitele lovců griš Jarla Bruma. S jejím úkolem jí pomáhá dcera Jarla Bruma Hanne, sama tajná griša. Zúčastní se dvorských slavností, jejichž cílem je najít pro dívky vhodného manžela, aby tak Nině umožnila přístup k nejvyšší fjerdské šlechtě i samotné královské rodině.

Hanne ale ve skutečnosti netouží po manželství a rození dětí. Nina si navíc uvědomuje, že k Hanne chová jisté city a že si nepřeje její svatbu o nic víc než dívka samotná. Král Nikolaj se zase chystá uzavřít politický sňatek se šuhanskou princeznou Ehri Kir-Tabanovou, i když touží po jediné ženě, a tou je jeho generálka Zoja Nazjalenská.

Vláda vlků je závěrečným dílem dilogie o Nikolaji Lantsovovi, ale také navazuje na trilogii Griša a na dilogii Šest vran a Prohnilé město. Leigh Bardugo se od trilogie Griša, která spadala vesměs do průměrné young adult fantasy, neskutečně vypsala. V současné době patří právem mezi nejlepší autorky nejenom young adult žánru, protože všechny knihy po trilogii Griša young adult žánr dalece přesahují.

Vláda vlků je opět skvěle napsaný, vymyšlený i propracovaný román. Z drobných detailů vyvstávají nečekaná překvapení a zvraty, nechybí tu akce, úmrtí ani romantika. Milostná linka je velmi decentní a spíš se nenápadně proplétá mezi řádky. Objevuje se tu také téma LGBTQ, které tvoří důležitou součást zápletky a jejího rozuzlení. Leigh Bardugo závěr série navíc vyřešila poměrně překvapivě a originálně.

Vláda vlků není svižná akční jízda, ale pozvolný příběh založený na politikaření a intrikách. Leigh Bardugo navíc zpracovala téma války lidsky a citlivě a přináší morální otázky ohledně vývoje nových ničivých zbraní a důsledků násilných konfliktů.

Nechybí ani řada propracovaných vedlejších postav – například Mayu Kir-Kaatová, osobní strážkyně princezny Ehri, která se snaží zachránit svého bratra-dvojče, churavý fjerdský princ Rasmus a jeho osobní strážce Joran nebo šuhanská královna Mahki, která si uzurpovala trůn. Každý z nich hraje v příběhu svou roli a není tu jen tak do počtu. Objevují se tu i postavy z trilogie Griša, jako vynálezce David Kostyk nebo jeho manželka Žeňa Safinová. Malý prostor tu autorka věnovala i postavám z dilogie Šest vran. Všechny fanoušky nepochybně potěší přítomnost Kaze Brekkera a jeho gangu.

Čtenáři se dozvědí také víc o životě, minulosti a motivacích samotného Temnyje. Leigh Bardugo ho nijak neospravedlňuje a neromantizuje, ale Temnyj přestává být jen charismatickým zloduchem a stává se skutečnou živoucí a velmi komplikovanou postavou.

Vláda vlků je promyšleným, dotaženým a velmi uspokojivým závěrem dilogie Nikolaj Lantsov. A ačkoliv příběh Nikolaje, Zoji a Niny dospěl ke svému závěru, Leigh Bardugo si zručně otevřela dveře k novému dobrodružství – opět s proslulým zlodějem Kazem Brekkerem a jeho partičkou Gaunerů. Už se nemůžu dočkat.


Vláda vlků Vláda vlků Leigh Bardugo

Některá srdce bijí silněji než ostatní. Závěrečný díl série Zjizvený král. Mohutná fjerdská armáda se připravuje na tažení do Ravky. Aby král Nikolaj Lantsov dokázal nepřátelské šiky porazit, musí zapojit veškerou svou vynaléza... více


Komentáře (0)

Přidat komentář