Dívka mezi dvěma králi

recenze

Válečná smršť (2019) 4 z 5 / Kikina182
Válečná smršť

Mare si myslela, že se všechno konečně obrací k lepšímu. Vypadalo to, že lid prokoukl krutou vládu krále Mavena a bude jen otázkou času, než Šarlatová hlídka vyhraje. Navíc měla Cala, kterého milovala. Jenže pak se všechno pokazilo. Cal dal totiž přednost koruně a svatbě s dívkou, která ji nenávidí, před Mare.

Má zlomené srdce, ale odmítá být zlomená. Dřela příliš tvrdě a ztratila příliš mnoho, aby teď před cílem přestala bojovat a všechno vzdala. Navzdory zradě od osoby, od které jí čekala nejvíc se vrhá do boje za záchranu všech lidí bez rozdílu jejich postavení.

Předchozí tři díly ze série Rudá královna se mi opravdu moc líbily, i když se mnoho věcí vyvinulo úplně jinak, než jsem si přála. Ale právě o to zvědavější jsem byla, jak nakonec celá tato série dopadne, protože jak jsem se v minulých dílech přesvědčila, autorka je jednoduše nepředvídatelná a příběh mohl dopadnout doslova jakkoli. Jen jsem doufala, že skončí alespoň trochu šťastně.
Do druhého dílu byly knihy vyprávěny pouze z pohledu Mare. Ve třetím se to změnilo a přibyly pohledy dalších postav. Ve čtvrtém díle jich je však ještě mnohem víc. Některé kapitoly jsou z pohledu Mare, jiné pak z Evangelinina, Irisina, Mavenova a dalších.

Těch několik pohledů v jedné knize se mi opravdu moc líbí, protože je tak kniha mnohem zajímavější. Díky tomu se může člověk dozvědět mnoho věcí a mnoho pohnutek, které by ho jinak ani nenapadly. Jen mě docela mrzí, že tímhle stylem autorka nezačala hned od prvního dílu, protože kvalitu knih by to jen a jen zlepšilo.

V tomto případě totiž nemá víc pohledů vliv pouze na děj, ale i na čtivost knihy. Už první díly byly čtivé, ale jelikož byly všechny kapitoly pouze z pohledu hlavní hrdinky, trochu to zkreslovalo celou knihu, včetně stylu psaní. Změna pohledů to činí mnohem zajímavější a míň jednotvárnější.

Příběh knihy je přesně takový, jaký jsem předpokládala. Plný neuvěřitelných zvratů, které by nikdo neočekával ani ve snu. A vzhledem ke všemu tomu pletichaření a politice, kterou je kniha protkaná to není zas až tak divné. Ale popravdě bych řekla, že by vůbec neuškodilo, kdyby těch zvratů bylo o trochu méně.

Nemůžu říct, že by série nepokračovala zajímavě, ale řekla bych, že se autorka naprosto odklonila od původního záměru. Všechno se to tolikrát zamotalo a rozmotalo, že konec na mě nezapůsobil tak, jak měl. A popravdě mě i trošku zklamal. Vzhledem k tomu, že se jedná o poslední díl (pokud nepočítáme chystanou novelu), tak jsem čekala něco mnohem víc epického.

Stejně jako s dějem to je i s postavami. Hodně jich bylo známo už z předchozích dílů, ale za tu dobu se jejich povaha otočila o sto osmdesát stupňů a odhalilo se mnoho věcí, které doposud byly skryty. Rozhodně je dobře, že autorka postavy takhle promyslela a dala jim složitou povahu. Ale opět bych uvítala, kdyby takové nebyly všechny. Všeho moc škodí, a tak by to vyznělo mnohem lépe, kdyby se v knize objevila i nějaká postava, která je skutečně tím, kým se zdála být.

Válečná smršť je skvělá kniha, ale na můj vkus se snažila autorka vytvořit až moc překvapivých situacích, takže nakonec působí tak trochu uměle a nastavovaně. Nejedná se o špatný závěr série, ale rozhodně jsem čekala něco mnohem víc, takže Válečná smršť pro mě byla tak trochu zklamáním. Řekla bych, že autorka všechno zamotala tak moc, že to však ani o moc lepší konec ani mít nemohlo.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Albatrosmedia - CooBoo.


Válečná smršť Válečná smršť Victoria Aveyard

Za každé vítězství se platí. Mare Barrowová to ví až moc dobře. Když ji zradil Cal, málem ji to zničilo. Nyní je odhodlaná bránit své srdce a zajistit svobodu Rudým i novokrevným. Musí zničit království Norty jednou pro vždy… Jenž... více


Komentáře (0)

Přidat komentář