Dcera zimy

recenze

Dcéra zimy (2021) 5 z 5 / barcasknihou
Dcéra zimy

Neměla jsem moc velká očekávání, byla to pro mě první kniha od slovenské autorky. Kniha začíná skvělým prologem, který mi ležel v hlavě v průběhu čtení knihy a zajímalo mě jak to do děje bude zapadat. Už po pár stránkách jsem věděla, že ta kniha bude dobrá. Dvě sestry, Morana takzvaná smrt, které se všichni obávají a krásná Vesna, obě jsou prokleté a dost rozdílné, ale nedokázaly by bez sebe žít. Příběh se odehrává v několika časových linií, nejčastější je děj v 12. století, kdy se dozvídáme příčinu kletby. Další dějová linka je v 18. století, kde chtějí sestry kletbu zničit.
----
Morana, bohyně smrti, jakožto hlavní hrdinka mi neskutečně sedla, nebyla ukňouraná ani otravná jako tomu je snad u většiny hlavních postav. Čekala jsem, že to bude taková ta nemilosrdná bad girl, ale při čtení jsem zjistila, že je to naprosto normální holka, kterou jenom potkal hrozný osud. Jako smrt má neuvěřitelné schopnosti, autorka to popsala tak, že při čtení jsem si to dokázala úplně živě představit, a kdybych si měla vybrat knižní postavu, která má nejlepší schopnosti tak by to byla Morana.
----
Vesna, bohyně života, která léčí a chrání, je taková ta typická sestra, která Vás dostane do jakékoli prekérní situace. Při čtení jsem si jí čím dál tím více oblíbila, byla vtipná, milá a obětavá. Samozřejmě v knize nemohly chybět ani romantické linky u obou děvčat, které tam byly moc fajn, sice mohly být trochu více propracovanější. Hlavně se mi líbila u Morany s jedním člověkem (nebudu spoilerovat), která skončila naprosto krásně a na konci knihy mě to neskutečně dojalo.
----
Vedlejší postavy mohli mít více prostoru a klidně bych knize přidala 50 stránek na víc. V knize je spoustu krásných citátů, takže snad na každé páté stránce jsem musela lepíkovat. Je to vážně originální, magický příběh a nic podobného jsem nečetla, slovanská mytologie se mi neuvěřitelně líbila, různé "příšery", které se v knize objevily byly strašidelně popsaný a kdybych potkala v lese Mavky tak se asi po****.
----
Knize dávám 4,5 hvězdiček z 5. Půl bodu strhávám za to, že ten příběh mohl být delší. Ta obálka je naprosto dokonalá!
Určitě si tuhle pecku přečtěte, stojí to za to!
----
Knihu jsem dostala v rámci spolupráce s @humbook a @endlessbibliophile , za což jim moc děkuju.


Dcéra zimy Dcéra zimy Vladimíra Šebová

Sú len dva spôsoby, ako sa stať nesmrteľnou – narodíš sa ako bohyňa alebo sa staneš príšerou. My sme to druhé. Večný život sa stal ich prekliatím. Keď všetkými obávaná Morena zachráni svoju sestru Vesnu pred popravou, prvý raz za... více


Komentáře (0)

Přidat komentář