Dál nechoď! je nesympatická, ale dobře zpracovaná česká detektivka

recenze

Dál nechoď! (2021) 3 z 5 / KočkomilkaJana
Dál nechoď!

Václav Křivanec po pár letech vydal svou druhou knihu Dál nechoď! Audioverze se ujala opět audiospolečnost Ova Audio. Hlasové interpretace se zhostil Ondřej Brett. Dle Databáze knih měla kniha Poslední nadechnutí velký úspěch. Já jsem se s tím ztotožnit nijak extra nedokázala, takže jsem zkusila po přečtení recenzí právě i druhé dítko Křivance.

Velké pozitivum spatřuji právě ve skutečnosti, že v detektivce se vyskytuje málo žen. Pokud jste četli mou recenzi Posledního nadechnutí a nebo i recenze na Databázi knih, víte, že Brett při čtení mění hlas a ženy v jeho podání dělají z knihy tak trochu parodii. Nejinak tomu pak je i u díla Dál nechoď!. Hudební doprovod opět exceluje. Možná občas maličko prozrazuje, co bude následovat - intenzita a jakási hororová tajemnost se počas poslechu nevyskytuje pravidelně. I tak ale dobře doprovází atmosféru celé knihy. Pokud bych vynechala hlasové ztvárnění ženských postav, hodně se mi líbilo, jak se Brett vžíval do cca padesátiletého kapitána Horna. Výbuchy nervozity, využívání vulgarismů či pofidérní zpěv v autě jsem si užívala. Zda se mu ne vždy povedlo správně skloňovat některé slova přičítám na vrub autorovi. Co se ale na kvalitě maličko také podepsalo, je kvalita nahrávky. Někdy šlo o zbytečně dlouhou audio stopu, která končila několika sekundami ticha, kdy posluchač nevěděl, zda bude pokračování nebo konec kapitoly. Také jsem zaznamenala chybu v opakování totožných vět. Tyto skutečnosti se vyskytovaly i u Posledního nadechnutí.

Z obsahu samotné detektivky jsem trošku rozpačitá. Děj díla se odehrává v České republice v okolí Berouna. S vrahem se setkáváme poměrně brzy a tak mne trošku rozčilovalo, jakým směrem se provedení vražd a čas jejich uskutečnění ubírá. Hodnotím to jako nereálné. Jakési zatajování druhé postavy v okolí vraha mne nebetyčně rozčilovalo. Také mne dopalovala rychlost čtení - ale za to Křivanec nemůže, nemůže za to ani Ova Audio. Prostě když se stupňuje děj - a že se v Dál nechoď! sakra dobře graduje - je to k vzteku, že nemůžu sama volit tempo čtení. I když aspoň jsem řádně sledovala postup policie, který díky tomu hodnotímvjako dobře zpracovaný. Hezká mravenčí práce sběru důkazů ať fyzických z těl a z místa činu, tak těch výslechových. Informace do sebe zapadají a hlavní policejní duo Horn a Bachová je skládají logicky. Rovněž inteligentně postupují v hledání vraha a tak jim odpouštím nespravedlnost, které se na nich Křivanec dopustil. Ovšem provedl to moc hezky, i když v mých očích, jak jsem zmiňovala výše, vrah a provedení vražd nekorespondovalo.

Dál nechoď! hodnotím jako dílo povedenější než Poslední nadechnutí. Zařazení do českého prostředí pomohlo a jména postav tak nezněly uměle. Je sice neobvyklé mít v Česku nějaké sériové vraždy, ale pořád bylo vše relativně uvěřitelnější. Celý příběh protkává i spousta vtipu, ať už dobrých nebo i záměrně trapných, a odkazů na filmy vždy s nějakým podtónem. Cítila jsem se v tomto případě doma a tím pádem bych chápala, kdyby se Dál nechoď! drželo na vyšších místech čtenosti.

Tuto knihu bych pak bez většího ostychu dala někomu, kdo Křivance nezná a má rád detektivky. Bohužel díky četným známkám nevypsanosti autora neřadím tuto kriminálku výš než nad průměr, ale hodně si vážím toho, že máme na poli české detektivky další šikuly s potencálem.


Dál nechoď! Dál nechoď! Václav Křivanec

Po úspěšném krimi románu "Poslední nadechnutí", se kterým se Václav Křivanec téměř čtvrt roku držel na vrcholu žebříčku thrillerů v hodnocení databáze knih, přichází autor s novou detektivní knihou Dál nechoď! Tentokrát nás zavede... více


Komentáře (0)

Přidat komentář