Čtyřicetileté čekání je u konce

recenze

Cyklus vlkodlaka (2023) 4 z 5 / assa
Cyklus vlkodlaka

Vítejte v Tarker´s Mills. V malém městečku kdesi v Maine, kde při každém úplňku řádí krvelačná bestie. Obyvatelé jsou bezradní a napaden je dokonce i místní šerif. Po uplynutí několika měsíců a nahromadění pár mrtvol, přichází 4. červenec, svátek Dne nezávislosti, a desetiletému Martymu Coslawovi, upoutanému na invalidním vozíku, se podaří netvora zranit a zároveň ho tak i viditelně označit. Díky tomu je Martymu brzy jasné, kdo je oním "úplňkovým vrahem".

Cyklus vlkodlaka poprvé vyšel v roce 1983 v limitované edici. Letos je to tedy rovných 40 let od tohoto okamžiku, ale český čtenář se s ním může oficiálně setkat úplně poprvé.

Příběh je rozdělen do dvanácti kapitol, přičemž je každá z nich věnována jednomu měsíci v roce. Důvod je nabíledni: dílo nejprve vzniklo v podobě kalendáře, kdy byl každý z měsíců opatřen jednou ilustrací komiksového výtvarníka Bernieho Wrightsona a doplněn o krátký text Stephena Kinga. Ten však omezující prostor považoval za problém, kde se nemohl rozepsat podle svých představ. Proto příběh poněkud rozvinul, Wrightson ho doplnil o další ilustrace a byl vydán jako samostatná kniha.

Tohle je dost jiný King, než na kterého jsou čtenáři zvyklí, což je dáno výše zmíněným. Určitě nečekejte nijak závratné literární dílo. Po upírech v Prokletí Salemu si ale autor ve své době mohl odškrtnout další legendární literární a filmové monstrum, které zakomponoval do své tvorby.

Každou z kapitol doplňují tři ilustrace, z nichž je vždy jedna barevná. Na přibližně 120 stránkách tedy toho prostoru pro text moc nezbývá a dílo se tak dá považovat za delší povídku či kratší novelu, kterou čtenář zvládne na jeden zátah.

Pokud se kniha dostane do rukou nějakému astronomovi, asi mu během čtení neujdou jisté nesrovnalosti, co se příchodu úplňků týče. Vysvětlení nalezne v doslovu na konci knihy, kde se autor přiznává, že si lunární cyklus trochu přizpůsobil, aby úplněk vycházel na významné dny, které si čtenář lépe zapamatuje.

Stephen King stojí i za filmovým scénářem s názvem Silver Bullet (česky Stříbrná kulka). Paradoxně je snímek mnohem zábavnější než samotná předloha, což je v souboji kniha vs. film dosti neobvyké, a v USA dosáhl kultovního statusu.

České vydání dostalo adekvátní háv, který si jistě zaslouží. Flexovazba je jakýmsi mezičlánkem mezi měkkou a pevnou vazbou a všechny stránky jsou na kvalitním křídovém papíru. Pro všechny fanoušky Kingovy tvorby se tak jistě stane ozdobou knihovny.


Cyklus vlkodlaka Cyklus vlkodlaka Stephen King

První výkřik se ozval od zasněženého železničáře, který cítil, jak se mu tesáky zahryzly do krku. Další měsíc se ozval výkřik extatické agónie napadené ženy v její útulné ložnici. Nyní se scény neuvěřitelné hrůzy objevují pokaž... více


Komentáře (0)

Přidat komentář