Co přinesou změny ve starém Egyptě?

recenze

Dar boha Slunce (2018) 5 z 5 / milunka21
Dar boha Slunce

Faraon zemřel. Jelikož nezanechal po sobě žádného mužského následníka, nastala ožehavá situace. Velká královská manželka Meritamen musela okamžitě jednat, jinak by v zemi nastal chaos.

Ahmose probudil nářek, který se šířil celým domem žen. Muselo se stát něco hrozného, což brzo zjistila, když na chodbě potkala svojí starší sestru Mutnofret. Ta měla zrovna namířeno za matkou, kterou bylo potřeba utěšit, jelikož zemřel jejich královský otec. Ahmose to nijak nevyvedlo z míry, protože k sobě neměli s otcem blízko. A místo toho aby následovala svou sestru, tak zamířila ven, do chrámu, aby se pomodlila.

Velká královská manželka měla jen dvě děti a to ještě k tomu dcery. Mutnofret byla starší a odmala vychovávána jako budoucí manželka faraona. Podle toho se i tak chovala. Za to mladší Ahmose doufala, že se jednoho dne stane chrámovou kněžkou, protože byla silně věřící. Nejen to. Ahmose byla obdařena darem. Říkalo se jí Vyvolená bohy, protože k ní promlouvaly a dokázala vykládat sny.

Ahmose i Mutnofret čekalo něco, na co nebyla ani jedna připravená. Meritamen udělala veliké rozhodnutí, které mělo zbořit staré tradice. Jmenovala faraonova nejlepšího generála Thutmose novým faraonem. A aby posílila jeho pozici, určila Ahmose jeho vekou královskou manželkou.

Ahmose byla v šoku. Na to nebyla připravená. K tomu všemu byla Mutnofret druhou manželkou, ale první a hlavní byla Ahmose. Mutnofret to brala jako zradu, proto začala bojovat o místo první manželky. Obě sestry čekaly zlé časy a litý boj dvou královen.

Udrží si Thutmose, obyčejný člověk pozici faraona? Která ze sester vyhraje? Budou vůbec někdy rodina?

Dar boha slunce je první kniha, která u nás od autorky vyšla. Autorka však už vydala pěknou řádku knih. Už podle krásné obálky je poznat, že se jedná o historický román z dob starého Egypta.

Příběh se odehrává v roce 1506 př.n.l. ve Vesetu, což je starý název pro Théby. Kniha pojednává o začátku velkých změn v tehdejších tradicích a válce o moc dvou sester. Je to strhující a napínavý příběh.

Hlavní hrdinkou tu je Ahmose. Z jejího pohledu se odehrává celá kniha. Na začátku se s ní seznamujeme jako s třináctiletou dívkou, která už podle zvyku byla stará až dost na to, aby se stala manželkou. Ale nebyl to ten typ dívky, která by prahla po moci. Ahmose byla skromná a chytrá dívka, která uměla mluvit s bohy. Jenže dar se může někdy stát i prokletím.

Kniha dokonale popisuje danou dobu i postavy. Autorka si dala hodně práce, aby se držela faktů a sepsala z toho čtivý příběh. Jedná se o nenáročné čtení, které je však napínavé. Kniha si mě získala hned po pár stránkách. Zprvu jsem měla strach, kvůli těm jménům, ale autorka je zjednodušila a není jich tam tolik, aby v tom měl čtenář bordel. Takže se v příběhu snadno orientujete.

Kniha je rozdělená na tři části. Bohem vyvolená, Boží manželka a Matka boha. Každá část popisuje určité životní období Ahmose. Kapitoly jsou krátké a díky tomu jak je kniha čtivá, vám bude čtení rychle ubíhat. Rozhodně se máte na co těšit, protože v příběhu naleznete plno intrik a dokonce i neštěstí.

Už jsem četla hodně knih o historii Egypta, ale musím uznat, že tato autorka si mě získala nejvíce. Drží se historických faktů a sepíše příběh tak, že se od knihy nedá odtrhnout. Mě na knihu stačily dvě noci a četla jsem skoro do rána, jen abych věděla, jak příběh skončí. A protože jsem koukala na stránky autorky a zjistila, že už napsala hodně historických románů, tak doufám, že se brzo budeme moct těšit na další její knihy.

Rozhodně tedy knihu doporučuji. S touto knihou jsem získala další oblíbenou autorku. Takže kdo má rád historii Egypta, pravdivý příběh a ještě takový, který změnil tradice, tak neváhejte.

Komentáře (0)

Přidat komentář