Civilský hrdina

recenze

Příběhy z Akademie Lovců stínů (2022) 5 z 5 / Peťula96
Příběhy z Akademie Lovců stínů

POZOR, anotace může obsahovat spoiler.

ANOTACE:
Kdo četl Nástroje smrti, tak určitě nemůže neznat postavu Simona Lewise, civilského chlapce, který pochází z Brooklynu, hraje v chlapecké kapele, miluje komiksy, DnD, vtipná trička a kávu. Hlavně je to ale nejlepší přítel Clary Fairchildové, lovkyně stínů. Díky jejich přátelství se o tomto světě dozvěděl a je jeho součástí, dokonce je jedním z jeho hrdinů. Přesně z toho důvodu se rozhodne nastoupit na Akademii lovců stínů, aby všem, a hlavně sobě dokázal, že je ten, za kterého ho všichni považují.

V této knize se ukrývá celkem deset povídek, které mapují Simonův pobyt na Akademii. Nejsou ale jen o něm, ale seznámíme se v nich s doposud nepublikovanými příběhy zástupců všech sérií z tohoto světa, kterými jsou například Tessa, Will, bratr Zachariáš, James, Matthew, Helen, Mark, Robert, Valentýn, Magnus, Alek a mnoho dalších. Děj knihy navazuje přímo na události z Nástrojů smrti a předchází Temným lstím. Osobně bych doporučila čtení Akademie nechat až jako nakonec po přečtení všech ostatních sérií, neboť byste si toho mohli hodně vyspoilerovat, ale hlavně by tu na Vás bylo až moc nových postav a jejich příběhy by Vám nic moc neříkaly. Přečtení druhého dílu Rudých svitků magie, Ztracenou bílou knihu, bych naopak nechala až po této povídkové sbírce, neboť v ní je spoiler na konec Simonova pobytu na Akademii.

Co můžete očekávat v jednotlivých povídkách + mé hvězdičkové hodnocení (maximum pět hvězdiček):
Vítejte v Akademii lovců stínů - Simonovi obavy z nového života a nástup na Akademii. ⭐⭐⭐⭐
Ztracený Herondale - příběh Tobiase Herondalea a tajemství čarodějky Katariny Lossové. ⭐⭐⭐⭐
Fantom Whitechapelu - Tessa, Will a spol. na stopě Jacka Rozparovače. ⭐⭐⭐⭐
Nic než stíny - Jamesův nástup na Akademii a zrození Zbojníků. ⭐⭐⭐⭐⭐
Zlo, které milujeme - tajemství Roberta Lightwooda a počátky Kruhu. ⭐⭐⭐⭐
Bledí králové a princové - příběh Helen Blackthornové a její rodiny. ⭐⭐⭐⭐ + půl ⭐
Hořkost na jazyku - Mark Blackthorn, nespravedlivost a zkaženost Spolku. ⭐⭐⭐⭐
Zkouška ohněm - ukázka toho, co znamená pouto parabatai a jak se jimi stali Emma a Jules. ⭐⭐⭐
Zrozen k věčné noci - Magnus, Alek a jejich malé modré štěstí. ⭐⭐⭐⭐⭐
Druhé zjevení andělů - Simonův konec na Akademii, rituál pozvednutí a zlomené srdce. ⭐⭐⭐⭐⭐
V průběhu každé povídky sledujeme i Simonův příběh, který se nezaměřuje jen na to, jak se stává lovcem stínů, ale také na jeho názory, ztracené a znovu získané vzpomínky, lásku a přátele. Na počátku každé povídky nás čeká malý úryvek z ní, a to v podobě citátu a komiksového vyobrazení jedné ze scén.

NÁZOR:
Na překlad téhle knihy jsem se těšila strašně dlouho a konečně jsem se dočkala. Svět lovců stínů patří k mým nejoblíbenějším a postavu Simona jsem si v Nástrojích smrti hrozně oblíbila, takže jsem od knihy měla velká očekávání. Ani na okamžik jsem nezapochybovala, že by Cassie moje očekávání nenaplnila, a dobře jsem udělala. Tahle kniha je totiž naprostá dokonalost a nesmí chybět v žádné stínolovecké sbírce. Simon mi zde přirostl ještě více k srdci, hlavně pro svůj nadhled na Spolek a odvahu svůj názor na něj říct nahlas. Taky se mi hrozně líbilo to, jak, ačkoliv by se o to nějak extra snažil, tak dokázal spojit dohromady mladé lovce stínů a civily, kteří studovali na akademii. Dokázal všem, že i obyčejný civil může být statečný a dobrý bojovník, ale hlavně skvělý přítel.

Doplňkové příběhy, se kterými se Simon v rámci svého studia setkává, a s ním i čtenář, se mi hrozně líbily. Díky nim jsem se mohla navrátit do ostatních sérií a zavzpomínat i na ostatní postavy. Nejvíce se mi líbil ten o Jamesovi Herondaleovi, neboť sérii Poslední hodina mám asi nejraději (Nástroje smrti ale i tak nadále zůstávají mojí srdeční záležitostí). Poté tam byl příběh Magnuse, Aleka a malého Maxe, který mě neskutečně dojal. Alek a Magnus jsou moje vůbec neoblíbenější postavy a byla jsem moc ráda, že jsem tuhle velkou událost, která se zde odehrála, mohla prožít s nimi. No a pak je tu krásná Isabela Lightwoodová a s ní přichází romantická linka, která zde rozhodně nesmí chybět a je naprosto dokonalá.

Musím říct, že do poslední povídky se mi vůbec nechtělo. Jednak jsem nechtěla, aby byl už konec, a také jsem věděla, co v ní při obřadu pozvednutí odehraje, neboť jsem četla Ztracenou bílou knihu. Přestože jsem to očekávala, tak mi to i tak neskutečně zlomilo srdce a pobrečela jsem si. To už je ale taková klasika, protože na konci každé série/stand alone od Cassie nějaká ta slza prostě ukápnout musí.


Za rozšíření mé stínolovecké sbírky děkuji #Booklabu.


Příběhy z Akademie Lovců stínů Příběhy z Akademie Lovců stínů Cassandra Clare (p)

Sbírka povídek ze světa lovců stínů k sériím Nástroje smrti a Pekelné stroje. Simon Lewis byl člověkem i upírem. Nyní se stává lovcem stínů. Jisté dramatické události ho však zbavily vzpomínek a Simon už sám neví, kým vlastně j... více


Komentáře (0)

Přidat komentář