Cílevědomá Jen

recenze

Kam se ztrácí Alice Sun (2024) 4 z 5 / jadwiga
Kam se ztrácí Alice Sun

Alice Sun neboli Jen Jen je dívka, pro kterou je úspěch v životě na prvním místě. Jedině díky němu si lze zajistit lepší a jednodušší budoucnost a snad i jednou mít možnost dostat se svým postavením do vyšší společenské třídy, o kterém si v současnosti může nechat jen zdát. Její otec i matka chodí do práce, kde každý den tvrdě dřou. Vydělají si tak akorát na skromné živobytí a na Alicino vysoké školné, které postupně začíná být nad jejich síly.
Když rodiče Jen jednoho dne oznámí, že se musí rozhodnout, na kterou školu přestoupí, její malý a promyšlený svět se jí začíná postupně hroutit. A tehdy začíná být pro své okolí občas nečekaně neviditelnou...

V této knize naleznete příběh, jenž může být vlastně každodenním chlebem mnoha tamějších lidí. Cítíte z něj zvláštní atmosféru Číny, dokážete si představit asi jakoukoli postavu i místo v něm popsané a je okořeněný malou dávkou nadpřirozena. Ačkoli je kniha zařazena do YA žánru, myslím, že by se mohla líbit i starším čtenářům. Za mě byla Kam se ztrácí Alice Sun milým překvapením.
Z příběhu na mě dýchala dávka magického realismu a mnoha různých společenských otázek.

Jediné, co bych knize vytkla je to, že mi v ní chybělo vysvětlení cizích/čínských pojmů či názvů jídel, třeba někde pod čarou. Dojem z příběhu by pro mě byl tímto ještě více ucelenejší. Ačkoli mě svým způsobem zaujal přebal knihy, tak se mi po přečtení příběhu k němu vůbec nehodí.

Celkově to bylo ale velmi milé překvapení a jednou se ke knize určitě vrátím. Takze určitě si ji přečtěte! Je velmi povedená.


Kam se ztrácí Alice Sun Kam se ztrácí Alice Sun Ann Liang

Teď mě vidíš, teď už ne. Contemporary senzace s prvky nadpřirozena. Alice Sun si na mezinárodní střední škole, na které má jako jediná prospěchové stipendium a která se jen hemží bohatými, vlivnými teenagery, vždycky připadala ne... více


Komentáře (0)

Přidat komentář