Čekání na pana Bridgertona

recenze

Čekanka (2021) 5 z 5 / Kikina182
Čekanka

Penelope Featherington milovala bratra své nejlepší kamarádky snad odjakživa. Ale stejně dlouho věděla, že pro Colina není ta pravá a snažila se smířit s tím, že si jednou vezme někoho jiného. Moc dobře si uvědomovala, že veškeré tance a úsměvy, které jí věnoval, byly z lítosti nebo na popud jeho matky.

Colin Bridgerton v Penelope nikdy neviděl nikoho jiného, než nejlepší kamarádku své mladší sestry Eloise. Jenže po všech těch letech, kdy ji vzal na vědomí v podstatě jen v momentě, kdy stála vedle něj, ji začíná skutečně vidět. Zjišťuje, že je zábavná, skvěle se s ní povídá a on na ni myslí čím dál tím víc.

Ale oba dva mají tajemství. Otázkou zůstává, zda je svedou dohromady nebo naopak rozdělí.

Stejně jako v případě předchozích dílů je kniha vyprávěna v er-formě, což ale vůbec není na škodu. I přesto, nebo možná spíše právě proto, kniha bez problému zprostředkovává příběh jak ze strany Penelope, tak z pohledu Colina a to včetně jejich myšlenek a emocí, které nikdo jiný než oni a čtenář nemůže vidět.

Knize nechybí čtivost, která z velké části může za to, že v momentě, kdy jsem knihu vzala do ruky, jsem ji už nedokázala odložit. Jistě na tom má zásluhu jak náhled do duše hlavních hrdinu, tak i lehký styl psaní, který není skoupý na detaily, ale zároveň čtenáři nenabízí dlouhé a nudné popisy.

Ani tentokrát před každou kapitolou nechybí úryvek ze Společenských novin lady Whistledownové, který oživuje každou kapitolu a lehce naznačuje některé z témat, jež bude mít v kapitole roli.

Co se týká příběhu, tak nemám co vytknout. Julia Quinn i tentokrát přenesla na papír krásný milostný příběh, který nebyl nijak náročný, ale zároveň uměl člověka upoutat. A stejně jako obvykle se i tentokrát vedle milostné zápletky objevila další, která za mě byla rozhodně nejlepší, nejpropracovanější a nejlogičtější z prvních čtyř dílů Bridgertonových.

Nedá se říct, že by v příběhu bylo něco, co čtenáře výrazně překvapí. Už od začátku je jasné, kam příběh bude směřovat. Ale v případě knih typu Bridgertonovi mi to nevadí, právě naopak. Není to na obtíž, spíše to čtenáři dovoluje si příběh v klidu užít a odpočinout si u něj aniž by se bál, co se stane s hlavními postavami. A i když rámec příběhu je na první pohled jasný, tak to, jak se kniha dostane od začátku ke konci nikoli, a to je na tomto příběhu právě to nejzajímavější.

Postavy objevující se v příběhu jsou známy už z předchozích knih. Povaha a chování všech zůstává konzistentní, odpovídá tomu, jak byly představeny v předchozích dílech.

Vedlejší postavy zde nejsou výrazně rozebírány. Jsou jen pozadím pro odehrávající se příběh, takže jim není věnován takový prostor, ale i tak jsou důkladně popsány a jsou jasně patrné změny, které byly způsobeny událostmi v předchozích knihách nebo souvisí s tím, co se stane v těch dalších.

Nejvíce rozebrány jsou hlavní postavy, tedy Colin a Penelope. U nich jde autorka do hloubky. Prohlubuje to, co už je o nich známo z předchozích dílů a ukazuje jejich nové stránky. Možná jediná věc, která mě trochu mrzí je to, že Colin má skvělý smysl pro humor, což je krásně vidět v prvních třech dílech, ale v tomto to autorka bohužel trochu upozadila, což je vzhledem k tomu, že se jedná o jeden z jeho hlavních rysů za mě docela škoda. Ale rozhodně ho to nedělá o nic méně sympatičtějším.

Colina a Penelope jsem si v prvních třech dílech neskutečně oblíbila a tak jsem s velkým očekáváním vyhlížela vydání jejich příběhu. A musím říct, že to čekání rozhodně stálo za to. Příběh byl ještě lepší, než jsem čekala a neskutečně jsem si ho užila. Možná jsem trochu předpojatá, jelikož mám Colina a Penelope opravdu ráda, ale za mě je čtvrtý díl série Bridgertonových ten nejlepší. Celá série je úžasná, ale na Čekanku žádný z předchozích dílů nemá. Možná změním názor, až si přečtu knihy o zbylých sourozencích Bridgertovoných, ale dost o tom pochybuji.

Pokud jste se k Čekance ještě nedostali, určitě to doporučuji brzy napravit, protože tahle kniha zkrátka stojí za to. A pokud slyšíte o Bridgertonových prvně, tak určitě můžu doporučit celou sérii, i když Čekanka se samozřejmě dá číst i samostatně. Ale myslím, že by to výrazně umírnilo požitek z knihy.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Euromedia - Ikar.


Čekanka Čekanka Julia Quinn

Další kniha z oblíbené série o Bridgertonových. Colina Bridgertona už unavovalo, že ho lidé považují pouze za okouzlujícího hejska. A nejvíc mu vadilo, že všichni hltali klepy z pera lady Whistledownové, která se o něm zmiňovala s... více


Komentáře (0)

Přidat komentář