Byt v Paříži

recenze

Byt v Paříži (2023) 3 z 5 / ElisR1
Byt v Paříži

Na Byt v Paříži jsem se těšila už od chvíle, co jsem se dozvěděla o jeho vydání. Po dočtení však musím říct, že šlo o poněkud zvláštní knihu.
Samotný začátek měl poměrně dobře našlápnuto, protože hned v úvodu nás čeká záhada, která navodí tajemnou atmosféru a kolem které se pak točí celá kniha. To, v kombinaci s krátkými kapitolami, vytváří velmi čtivý příběh, u kterého vám stránky mizí pod rukama.
Jenže pak to začne pokulhávat. Nejen, že na nás autorka vychrlí hromadu postav, jejichž pohledy vyprávění střídá, ale zároveň žádná není napsaná tak, aby si k ní mohl čtenář vytvořit kladný vztah. Všechny jsou totiž přinejmenším podivné a často nad jejich chováním zůstává rozum stát.
Také mi na začátku knihy dost chyběl přehled postav a toho, v kolikátém patře bydlí. I když u každé kapitoly je nadepsané, čí pohled právě sledujeme a kde se nachází její byt, ze začátku mi množství postav přišlo dost matoucí.
Co se stylu vyprávění týče, tak na prvních stránkách je příběh dost čtivý, autorka nám neustále naznačuje, že se něco stalo, ale neřekne co. Bohužel toto opakuje tak dlouho, až to ztrácí své kouzlo a vy se u čtení začnete nudit. Veškerá omáčka, jako jsou popisy prostředí, umělé natahování děje a kupa vzpomínek, skrze které poznáváme vztahy ostatních k Benovi, jsou v tak enormním množství, že postupně zabíjejí veškerý potenciál, co kniha měla.
To samé se týká i stylu vyprávění autorky. Jednu dobu všechny v myšlenkových monolozích mlží, ale jakmile se hlavní postava Jess dozví nějakou zásadní informaci, ostatní nad ní okamžitě začnou přemýšlet, a to působí dost násilně a rušivě.
Ve výsledku Lucy Foley představila zajímavý námět, ale jeho zpracování trošku pokulhává. Čtivost se příběhu upřít nedá, ale chybí mu atmosféra, která vám nedovolí knihu odložit.

Pokud nejste nároční čtenáři a nevyžadujete od thrilleru nervy drásající atmosféru, či potoky krve a vyhovuje vám spíše pomalejší tempo vyprávění, tak se třeba právě vám bude Byt v Paříži líbit.

Děkuji Knihy Dobrovsky za zaslání knihy k recenzi.


Byt v Paříži Byt v Paříži Lucy Foley

Jess se ocitla ve složité situaci. Je na mizině, přišla o práci a potřebuje někam zmizet. Když zavolala svému nevlastnímu bratrovi Benovi a zeptala se ho, jestli by mohla na nějakou dobu zůstat u něj, moc nadšený nebyl, nakonec ov... více


Komentáře (0)

Přidat komentář