B.A.Paris potřetí

recenze

Přiveď mě zpátky (2019) 3 z 5 / katule1992
Přiveď mě zpátky

POPIS KNIHY

Anglická spisovatelka B. A. Paris v tomto roce přinesla na český trh - v pořadí již třetí - psychologický thriller s názvem Přiveď mě zpátky. Každá z jejich knih je jiná a jedinečná, a přesto u nich najdeme společného jmenovatele, a to je překvapivý konec. Možná z tohoto důvodu jsem měla před čtením až příliš velká očekávání. K tomu se ale vrátím později. Teď trochu něco ke knize samotné.

Autorka rozdělila thriller na tři knižní části.

V první části příběhu se ocitáme o několik let později po nešťastném a záhadném zmizení Finnovy snoubenky Layly. Finnův život šel dál a dokonce se znovu zasnoubil. Na tom by nebylo nic zvláštního, pokud by jeho novou snoubenkou nebyla Laylina sestra Ellen. Jejich život je takřka dokonalý dokud nespatří světlo světa zvěsti o tom, že je Leyla možná naživu. Je ale možné, aby po tolika letech psala právě Leyla Finnovy ony výhružné zprávy? Je jejím záměrem zabránit sňatku Finna a Ellen jen proto, aby získala manžela zpět? Jestli ano, tak ale proč? A kde po celou tu dobu byla? Zatímco se pomalým krokem odhaluje zápletka s mrtvou/nemrtvou manželkou Leylou, my se můžeme zaměřit více na společné chvilky Finna a Leyly za pomocí několika autorčiných flashbacků.

V druhé části se ocitá hlavní hrdina Finn pod palbou nenávistných zpráv (překvapivě živé) manželky Leyly, jež udělá pro svůj návrat první poslední. Veškeré zábrany jdou stranou a myšlenky na vraždu vlastní sestry jsou den ode dne silnější. Co ale ve skutečnosti chce Finn sám Leylu nezajímá a co hůř sám Finn to ani neví.

Jak je určitě již zřejmé, ve třetí části dochází k rozuzlení celého příběhu Finn - Ellen - Leyla. Jak se nakonec Finn rozhodne a jaké tajemství vyjdou na povrch se dozvíte, jen pokud knihu otevřete....


HODNOCENÍ

Přiznám se, že kdybych neznala autorčin styl psaní, tak bych asi knihu odložila někde v půlce druhé části. Oproti předešlým knihám je už od úplného začátku do očí bijící jednoduchá až příliš primitivní zápletka, jež určitě mnohé čtenáře odláká. Poměrně rychle tak kniha postrádá jakékoliv napětí, spád i nápad. Přesto však jsem stále v hloubi duše doufala, že autorka ještě nevytáhla všechny esa z rukávu.

Již od prvních stránek na mě Layla působila jako naivní mladá dívka a těžko říci zdali šlo o spisovatelčin záměr či nikoliv. Nicméně pravě její naivita byla značně rušivý element po celou dobu první části knihy. Nemůžu zacházet příliš do detailů, ale v druhé a třetí části projde její osobnost diametrální změnou.

Finn je v porovnání s Laylou typický sympaťák a klaďas každého příběhu. Tedy dokud nepřijdou na řadu flashbacky společného života, ve kterých působí notně arogantně. Je ale možné, že to je pouze moje vnímání hlavního hrdiny.

Porovnám-li všechny tři autorčiny doposud vydané knihy patří dubnová novinka k těm nejslabším. A nezachrání to ani skutečnost, že finálové rozuzlení opravdu stálo za to. V hlavě jsem měla asi tři varianty možného finále, ale to s čím autorka přišla - byla prostě jedním slova pecka!!! Člověk při čtení jen nevěřícně kroutí hlavou a nemůže uvěřit tomu, co se mu děje před očima (a to se to tam navíc dělo celou dobu). Naneštěstí, jak jsem již psala, nemohlo několikastránkové dechberoucí napětí zachránit skomírající průběh děje.

I tak jsem ráda, že jsem si knihu pořídila do své sbírky. B.A.Paris mě baví a zařadila bych ji k spíše jednodušším a odpočinkovým autorkám thrilleru (pokud tedy nějaké takové označení existuje), která nikdy nezklame. Váháte-li zdali si knihu přečíst, doporučuji začít předešlými knihami ať už Za zavřenými dveřmi nebo V pasti lží. Poté uvidíte, jestli Vám autorčin odlehčený styl sedí.

https://knihypodlupou.blogspot.com/2019/10/ba-paris-prived-me-zpatky**l


Přiveď mě zpátky Přiveď mě zpátky B. A. Paris (p)

Byli mladí a zamilovaní. Na dovolené ve Francii zastavili u benzinové pumpy a Finn si odskočil. Když se vrátil, byla Layla pryč a už ji nikdy neviděl. Aspoň tak vypovídal na policii. O mnoho let později se Finn zasnoubil s Laylino... více


Komentáře (0)

Přidat komentář