Amos Oz: Jidáš

recenze

Jidáš (2017) 4 z 5 / panTops
Jidáš

Amos Oz (1939-2018) právem patří v současné době k neznámějším izraelským autorům. Napsal množství románů, řadu povídkových sbírek i několik esejistických prací.
Román Jidáš patří k jeho pozdním literárním činům. V Izraeli byl vydán v roce 2014 pod názvem Ha-bsora al pi Jehuda iš Karoit, o dva roky později byl přeložen z hebrejského originálu do češtiny a dostal zkrácený název Jidáš. Jméno Jidáš odkazuje na zrádce, a proto se dá předpokládat, že v knize bude hlavní téma zrada. Ta však není v centru příběhu. Román se spíše soustředí na Izrael přelomu padesátých a šedesátých let, kdy se z této země pomalu stává moderní stát..
Hlavní postavou knihy je pětadvacetiletý student jménem Šmuel Aš. Kvůli nedostatku financí v rodině je však nucen studium na univerzitě přerušit. Další ranou osudu je ztráta dívky, která dala přednost Šmuelovu příteli a vdala se.
Šmuel si našel práci u nemohoucího pana Walda, který ho platil za společnost a konverzaci.. Jejich společné hovory se mimo jiné zaměřují na postavu Jidáše Iškariotského, učedníka Ježíše Krista, který ho zradil. Toto téma bylo Šmuelovi blízké, protože se na něj zaměřoval už ve své bakalářské práci.
Další rovinou románu je Šmuelův citový vztah s Ataljou, dcerou bojovníka za izraelskou nezávislost, která bydlí ve stejném domě jako Wald. Šmuel se snaží dopátrat, jak její otec zahynul.
Po formální stránce je kniha rozdělena do jedenapadesáti kapitol, které nemají název. Kapitoly jsou velmi stručné, styl vyprávění je velmi srozumitelný. V knize a jednotlivých kapitolách se často střídají pasáže popisující komplikovaný vztah mezi panem Waldem a Šmuelem, a pasáže, ve kterých pan Wald tlumočí Šmuelovi své historky. V knize se objevují názory samotného Amose Oze, a to především v charakteru postavy otce Ataljy, který stranil mírovému procesu v uvedené době, ale také na to pak doplatil.
Knihu mohu doporučit, pokud se zajímáte o historii státu Izrael a o díla autora. Z dalších knih lze doporučit například Mír, láska a kompromis, což je výbor z esejů, a také romány Černá skříňka a autobiografie Příběh o lásce a tmě, která byla dokonce nedávno zfilmována.

Komentáře (0)

Přidat komentář